fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  El casal cívic de Torelló acull l’exposició “Xinxes, puces i fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter”

El casal cívic de Torelló acull l’exposició “Xinxes, puces i fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter”

Des del 25 d’octubre i fins a l’1 de desembre el Casal Cívic de Torelló (c. Rocaprevera, 31) acull una versió adaptada de l’exposició “Xinxes, puces i fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter”. La mostra es va poder veure al Museu del Ter del 7 de març fins al 3 de juny amb un gran èxit de públic. Ara, fruit de l’interès del Museu de la Torneria de Torelló i del Casal cívic, es pot veure en aquest espai.

Xinxes, puces i fabricantes són alguns dels malnoms amb què han estat etiquetades les dones que, o per necessitat o per determinació, s’aventuraven a treballar a les fàbriques tèxtils que des de principis del segle XIX es van multiplicar per aprofitar la força de l’aigua del Ter. A finals del segle XIX les dones ja eren majoria en aquelles fàbriques, principalment de filatura. I així va ser durant tot el segle XX i fins al final definitiu d’aquest sector, germen del desenvolupament industrial d’Osona.

Aquesta exposició vol reivindicar la memòria de les milers i milers de dones (i nenes) que van ser un dels motors de la història industrial del Ter a canvi d’un sou sempre inferior al dels homes. Exèrcits de filadores, sobreres, aprenentes… als aspis, a les metxeres, a les contínues, a les coneres… En innumerables tasques, sovint menystingudes i en l’escalafó més baix de la jerarquia laboral. Però al cap i a la fi imprescindibles.

Imprescindibles sostenint l’edifici de la indústria tèxtil del Ter sovint en torns de nit i també durant una segona jornada laboral, en la qual aquelles mateixes dones, esposes, mares o filles, cuinaven, netejaven, rentaven la roba i cuidaven la resta de la família, especialment els fills durant gairebé 200 anys. Xinxes o heroïnes?

El paper de les dones del tèxtil ha estat un dels centres d’atenció del Museu del Ter, amb la voluntat de revertir el menysteniment del seu paper històric i reivindicar-ne la seva història com a part del patrimoni i la memòria col·lectiva. La divulgació del paper de les dones està incorporada al discurs de l’exposició permanent del museu i forma part també de diversos projectes de recerca, educatius i de divulgació. És el cas, entre altres, de la visita teatralitzada “L’Assumpta” o de l’espectacle “Bates blaves” que es va poder veure al museu l’estiu de l’any 2017. En l’àmbit educatiu el museu compta amb una activitat adreçada a alumnes de secundària, “Una majoria invisible”, que en els darrers anys hem completat amb xerrades i activitats específiques. Amb aquesta exposició es completen tres anys durant els qual hem posat una atenció molt especial en aquesta temàtica.

L’exposició també és una oportunitat per a fer una mirada al present. El tèxtil ara ja és un sector residual a Osona i la producció s’ha traslladat a altres llocs del món on les condicions laborals de les dones no són gaire millors de les que s’havien viscut aquí. Però no hem d’anar molt lluny per constatar que les dones, en ple segle XXI i a casa nostra continuen patint discriminacions salarials i d’altres tipus.

L’exposició, és gratuïta i es podrà veure del 25 d’octubre a l’1 de desembre de 2018 de dilluns a dissabte de 9 a 20h al Casal Cívic de Torelló (c. Rocaprevera, 31). El dia 12 de novembre a les 11.30h es farà el passi del documental Camins de dones (la resta de dies no es podrà veure)

 

FES UN COMENTARI