“Xevi Gaja, col·leccionant Manlleu” exposició temporal al Museu del Ter
En Xevi és un col·leccionista apassionat. El fil conductor de la seva col·lecció és la seva ciutat, Manlleu: “tot allò que tingui a veure amb Manlleu m’interessa”. L’afició la porta als gens. El seu tiet, Esteve Gaja (1919-1998), autor de treballs d’història de Manlleu, ja recopilava objectes relacionats amb la història de la ciutat. Cap a la dècada dels vuitanta, va ser el pare d’en Xevi, Manel Gaja Molist (1928-2011) qui va continuar amb la fal·lera, ampliant-la amb l’adquisició d’objectes, fins que en va prendre el relleu en Xevi. Explica que tant el seu pare com el seu tiet anaven molt sovint a antiquaris i fires d’antiguitats per aconseguir “relíquies” de Manlleu. En Xevi també ho fa però amb la novetat d’Internet, una altra manera, més immediata i còmoda de seguir ampliant la seva col·lecció. En definitiva, dues generacions de manlleuencs que han convertit en col·lecció la seva passió per Manlleu.
La col·lecció d’en Xevi és heterogènia i sobretot representativa dels darrers 150 anys d’història de Manlleu. En destaquen fotografies i postals, amb gairebé un miler d’exemplars. També té moltes publicacions, que representen un ventall exhaustiu de la literatura escrita a Manlleu. Finalment, els més de tres-cents objectes són variadíssims: sifons, materials publicitaris, matrícules, pins, ampolles, partitures, entrades d’espectacles, factures i un llarg etcètera configuren una rica representació del patrimoni material de Manlleu, del qual aquesta exposició n’és una petita mostra.
Per l’exposició hem seleccionat amb en Xevi tretze objectes i documents significatius del conjunt. Aquests ens expliquen històries a partir de les quals us convidem a submergir-vos en el Manlleu col·leccionat per en Xevi Gaja.
A patir d’aquests 13 objectes seleccionats parlem de temes tant variats com: la música, el cinema, el transport, la indústria tèxtil, l’agroalimentària, les targetes postals, les publicacions o la publicitat, sempre amb el denominador comú de Manlleu. Els objectes parlen i ens expliquen històries.
Una mica més de la col·lecció d’en Xevi Gaja
La col·lecció d’en Xevi Gaja és heterogènia pel que fa a objectes i formats, i el fil conductor és principalment la relació que tots aquests tenen amb la ciutat de Manlleu. Fins la incorporació al programa “Col·leccionant passions” (any 2020), la col·lecció no havia estat inventariada i està ordenada a partir del criteri de Gaja, que és qui coneix detalladament la localització de cada element. La majoria dels objectes es troba en un bon estat de conservació i degut a la passió d’en Xevi, la col·lecció està en constant creixement.
Gaja considera que la part més important i nombrosa del fons són les postals, de les quals n’hi ha unes 600, sense comptar les fotografies. Entre aquestes també hi ha “fotopostals”, que defineix com a fotografies en format postal que no s’han arribat a editar per vendre. Explica que actualment se li fa complicat trobar-ne de noves, i apunta que és el tema que li agrada més. Una part d’aquestes formen part del llibre Dues mirades, un indret (2012) que va fer juntament amb Ramon Crespi.
A la col·lecció, els llibres també hi tenen un pes important. Hi ha un centenar de llibres, entre els quals en trobem d’art, història i vida a la ciutat. En aquest sentit, destaquen les Lletres amicals. Gaja explica que són escrites per una colla d’uns 6 o 8 amics, entre els quals hi havia Esteve Gaja (el seu tiet), que es consideraven a ells mateixos com a lletraferits. Explica que feien articles i que s’escrivien a màquina entre ells, reproduïen de les obres i en tenien còpies per cadascú. D’això en van sortir un seguit de volums amb escrits relacionats amb Manlleu, enquadernats i editats per ells mateixos, que no es van posar mai a la venda. Tot i que van ser autoeditats, son consultables a la Biblioteca Municipal de Manlleu.
Per l’exposició ens hem centrat en els objectes. D’aquests n’hi ha més de 300 i són molt variats. Des de partitures i particel•les d’obres musicals, a mostres i obsequis de productes de la industria agroalimentària manlleuenca, com ampolles de ratafía de la Destil·leria Muntal, calendaris de Llet Nuria o ampolles de la Casa Garcia, per citar-ne alguns exemples. També hi trobem pins institucionals, monedes, entrades i programes de cinema, d’espectacles taurins i bitllets de transport públic. Publicitat de la gran quantitat d’indústries que ha tingut manlleu en els darrers dos segles, com per exemple de les empreses tèxtils o del sector metal·lúrgic i respecte a documents històrics, n’hi ha sobre diversos temes, sempre relacionats amb Manlleu.
La llista seria molt més extensa, però com hem explicat, en l’exposició s’ha intentant mostrar l’heterogeneïtat i passió d’en Xevi Gaja per la seva ciutat.
El programa “col·leccionant passions” de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya
L’exposició “Xevi Gaja, col·leccionant Manlleu”, forma part del programa “col·leccionant passions”. Un programa cooperatiu entre diverses antenes de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya per tal d’incentivar el contacte entre el museu i els col·leccionistes i les col·leccions etnològiques d’interès per al territori. L’objectiu és conèixer els fons que custodien i la tasca de documentació i conservació que, molts d’aquests col·leccionistes, han fet al llarg dels anys, però, també, la història de vida que s’amaga darrera aquestes col·leccions. El programa “col·leccionant passions” habitualment es desenvolupa en dos anys. Un primer any on es fa un inventari de la col·lecció (en aquest cas realitzat l’any 2020), i un segon any que finalitza o es materialitza amb una exposició. El Museu del Ter, coneixedor de la col·lecció d’en Xevi Gaja i com antena del citat Observatori, s’ha incorporat al programa col·leccionant passions. L’exposició, n’és el resultat.
La mostra es pot veure fins al 12 de desembre de dimarts a diumenge i festius de 10 a 14h
Josep GALLART BAU
Hola Xevi Gaja! Tinc un plec de documents i fotos antics de Manlleu: Col.legi de la Salle de 1934 a 1936. Tot endreçat i en bon estat. Si ho vols posa’t en contacte amb mi. No és una venda; és una donació.