fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  “Roger Solé. Marger i artesà de la pedra”, un nou documental del projecte “Mans destres”

“Roger Solé. Marger i artesà de la pedra”, un nou documental del projecte “Mans destres”

El protagonista del documental és “Roger Solé.  Marger i artesà de la pedra”. El guió és de Jacint Torrents, i la filmació i muntatge del realitzador Jordi Crusats.

El documental forma part de la sèrie “Mans Destres” i està produït pel Museu del Ter en el marc de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La presentació es farà el proper dijous 13 de juny a les 19.30h al Museu del Ter

Roger Solé Coromina, nascut i resident a Vic (Osona) es va iniciar fa gairebé 20 anys en el món de la pedra seca, erigint-se com un dels pioners d’aquesta tècnica a Catalunya.

La major part de les intervencions de Roger Solé han estat realitzades a Catalunya, però també a Andorra, França, Suïssa i Anglaterra. Les obres realitzades han estat tant de restauració de patrimoni com de noves intervencions, de diferent envergadura i en alguns casos premiades en concursos d’arquitectura.

Roger Solé sempre ha combinat aquestes feines amb la formació que impartit arreu del territori. També fou el promotor i primer president de l’Associació Gremi de Margers de Catalunya.

“Roger Solé. Marger i artesà de la pedra” és un nou capítol, el vuitè, de la sèrie “Mans destres”. L’acte comptarà amb la presència de Roger Solé, protagonista del documental; Cinto Torrents, antropòleg i director de la sèrie; Jordi Crusats, realitzador; i Roger Costa, antropòleg del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

La presentació es farà el proper dijous 13 de juny a les 19.30h al Museu del Ter. L’acte es suma a un intens mes de juny ple de presentacions de projectes per celebrar els 20 anys d’obertura al públic. Entre aquestes hi ha una exposició, publicacions i documentals, entre els quals, aquest amb la pedra seca com a protagonista.

Projecte “Mans destres”, una etnografia del gest.

Les mans i braços dels humans evolutivament han passat de ser dues extremitats dedicades a la locomoció a estar alliberades d’aquesta funció i amb capacitat  d’interacció amb el medi. Les habilitats de les mans han evolucionat amb sinergia amb les capacitats del cervell acumulant repertoris de memòria gestual transmesos per via cultural a partir de la imitació. Mans destres que realitzen gestos específics amb l’objectiu d’obtenir una determinada transformació de la matèria per fer feines o crear objectes útils per a la supervivència i confort dels grups humans. Les traces manuals s’aprenen en un context social on entren en diàleg els sabers acumulats per generacions amb la reproducció del gest tècnic eficaç en el moment d’aplicar-les. Aquests aprenentatges requereixen de temps i d’una pràctica continuada a partir dels sabers transmesos pels mestres.

El projecte té un format audiovisual, amb la producció d’una sèrie amb capítols monogràfics sobre un ofici o activitat. Les filmacions volen donar la oportunitat a l’espectador de copsar les destreses dels artesans, de la gent que treballa amb les seves mans utilitzant eines manuals, incidint directament sobre la matèria a transformar, acompanyat de les seves explicacions tècniques.

Vuitè capítol de la sèrie “Mans destres”

El documental és una idea original de l’antropòleg Jacint Torrents, reconegut especialista en el patrimoni etnològic material i immaterial del món rural osonenc, sobre el que ha realitzat i publicat diversos treballs de recerca i documentació. El guió i direcció del documental és també de Jacint Torrents, mentre que la filmació i muntatge ha anat a càrrec del realitzador Jordi Crusats.

Aquest documental és el vuitè capítol de la sèrie “Mans destres. Una etnografia del gest”. El projecte està produït pel Museu del Ter en el marc de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Aquest capítol dedicat a en “Roger Solé. Marger i artesà de la pedra”, es podrà veure, com els anteriors, al canal de youtube del Museu del Ter.

 

FES UN COMENTARI