PRESENTACIÓ DEL TREBALL DE RECERCA “MEMÒRIA DEL CORO DE MANLLEU”
La industrialització va afectar tots els ordres de la vida, més enllà de les transformacions econòmiques que va suposar a tota la conca del Ter. Tot i les difícils condicions de vida dels obrers i la conflictivitat, la nova societat industrial atresorava un dinamisme sense precedents. En aquest context naixia la primera societat que va tenir la seva seu a l’edifici del Coro i que a més li va donar el nom va ser la Societat Coral El Progrés, l’any 1862. Una entitat dirigida a l’esplai i la instrucció per als treballadors, essent una de les primeres associacions obreres de la conca del Ter. Pels volts de la dècada dels 80 del segle XIX la societat es trasllada a l’edifici del Passeig de Sant Joan 10-12.
Al llarg de la seva existència, El Progrés canalitzà les necessitats i les reivindicacions d’un important sector de la població obrera manlleuenca on s’hi expressaven les veus més radicals, lliurepensadores, moltes d’elles anticlericals, de la població i de la comarca fins a finals de la guerra civil.
La presentació d’aquest treball pretén recuperar aquesta història en un moment en que a Manlleu es van perdent edificis que havien estat emblemàtics a principis de segle, com el cinema Garcia, el Teatre Centre, seu de l’antiga Joventut catòlica, la Cooperativa Mútua de pa i queviures. Amb la recuperació del “Coro” recuperem també la memòria d’una part important de la vida associativa manlleuenca i de les entitats que van donar vida al Manlleu del segle XIX i XX i que van quedar estroncades per la Guerra Civil i la repressió franquista.
Amb aquest treball de recerca, impulsat pel Museu Industrial del Ter i finançat per la Direcció General del Memorial Democràtic, recuperem també la memòria d’una part important de la vida associativa manlleuenca.
Dia: dijous 21 d’octubre de 2010
Hora: 20:00h
Lloc: Auditori Roca, Museu Industrial del Ter
Us hi esperem!