L’ESTAT ECOLÒGIC DE LA CONCA DEL TER A OSONA: PROGRESSA ADEQUADAMENT
El CERM fa aquesta avaluació regular de l’estat dels rius des de l’any 2002, a proposta del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, de diversos ajuntaments (Vic, Manlleu i tots els inclosos al Pla Estratègic de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura) i de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que és qui el patrocina.
S’analitzen uns quants paràmetres fisicoquímics in situ, amb instruments i sensors portàtils, i també al laboratori. Es fan anàlisis biològiques per a l’elaboració d’índexs basats en els macroinvertebrats aquàtics i en la qualitat del bosc de ribera.
El nombre de punts a mostrejar a la conca del Ter a Osona està establert en un total de 22. La freqüència és de dos mostratges l’any: a la primavera i a l’estiu.
Els resultats obtinguts fins a l’any 2004 es poden sol·licitar i localitzar als organismes indicats i a l’espai web de la Diputació
Breument, podem dir que s’observa un empitjorament en l’estat ecològic des de les capçaleres cap a les parts baixes, sempre més humanitzades; això es veu bastant bé al curs principal del riu Ter.
Es poden considerar amb un estat ecològic molt bo cinc punts. Dos tot l’any, primavera i estiu: la part baixa de la riera de la Foradada, al terme de Santa Maria de Besora i la riera Major arribant a Susqueda. El riu Ter aigua amunt de la Farga de Bebié es classifica com a molt bo només a l’estiu.
Les parts baixes del riu Gurri i de la riera del Sorreigs mostren encara una certa debilitat: es consideren dolentes o regulars. Això tant és conseqüència del bosc de ribera malmès, substituït majorment per conreus fins arran d’aigua, com de la necessitat d’una gestió més efectiva i sostenible dels residus ramaders. Purins porcins i bovins sobresaturen els camps de la plana de Vic i, almenys en part, apareixen als cursos fluvials, sobretot de manera difusa, causant-hi un creixement d’algues notable, empobridora.
Com a cas pitjor i concret del 2004, conseqüència d’obres fetes a la riba del riu, s’assenyala el riu Meder al seu pas pel nucli urbà de Vic, classificat amb un estat ecològic pèssim tot l’any, primavera i estiu. Hi ha tres punts més classificats amb un estat ecològic pèssim, però només a la primavera: el Gurri al polígon de Malloles (Vic), afectat per la confluència del Meder, la riera de Cussons a Sant Quirze de Besora, sobretot pel mal estat de la vegetació de ribera, i el riu Ter aigua avall de la presa del pantà de Sau. És urgent, doncs, actuar per tal d’evitar els abocaments persistents i l’alteració de la vegetació a tots aquests sectors.
Cal insistir que la climatologia humida dels anys 2003 i 2004 ha facilitat un estat ecològic millor que el que ja estem observant amb els estudis iniciats pel CERM la primera meitat de 2005. No obstant això, la situació dels nostres rius és força millor en comparació amb la de la dècada dels noranta.