INVENTARI I CATALOGACIÓ DE LA DOCUMENTACIÓ DE LA DESTIL·LERIA MUNTAL DE MANLLEU
Aquest treball s’ha realitzat amb un ajut per la recerca de l’inventari del Patrimoni Enològic de Catalunya promogut pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat. Aquest fons dipositat al MIT, inclou objectes, documentació i aparells d’una de les més emblemàtiques destil·leries del Ter mitjà que va desenvolupar la seva activitat entre 1880 – 1970).
Emili Bayón en col·laboració amb el també historiador Pere Casas han el·laborat l’inventari i catalogació de documentació sobre aquesta antiga destil·leria de Manlleu. El treball inclou un acostament a aquest sector de la producció que té a les nostres contrades una importància secundària però molt vinculada al desenvolupament urbà dels centres industrials del Ter mitjà. El continuat consum d’espiritosos a pagès, el consum de les cantines i economats de les colònies properes (Còdol, Salou, Malars, Rusiñol, Escolà, Gallifa, Lacambra, Borgonyà, Vila-seca., etc.), i els canvis en el consum. Dels vins aspres i els aiguardents més bàsics, als anisats i vins de taula. Tot aquest món, lligat a d’altres empreses d’alimentació de la vila (La Piara, la fàbrica de llet “Núria”, i les begudes refrescants i gasoses com can Crespi i Casa Garcia, representen un excel·lent indicador del creixent desenvolupament urbà de Manlleu com a capital industrial del Ter. La documentació de can Montal, a més, permet resseguir la documentació de l’empresa en el període anterior a la Guerra Civil, i copsar el batec d’aquella societat industrialitzada. El treball es complementa amb una detallada informació gràfica dels elements materials de l’antiga destil·leria(dimensions, materials, usos…), i d’un repàs històric a la família Montal-Castell.