INAUGURAT L’AUDITORI ROCA, UN NOU EQUIPAMENT DEL MUSEU INDUSTRIAL DEL TER
El passat 4 de juliol es va inaugurar un nou equipament al Museu Industrial del Ter, l’Auditori Roca. L’acte va comptar amb la presencia del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, i el president de Roca Corporació, Xavier Roca.
El nom Roca és un nom associat a la ciutat de Manlleu. Els orígens de l’actual Roca Corporació es remunten a una petita ferreria creada a Manlleu el 1830 pel manyà Ignasi Soler. El fort desenvolupament industrial, que no es deturaria en tot el segle XIX i la major part del XX gràcies al riu Ter i l’aprofitament de les seves aigües, va ser el context ideal per a emprenedors tant del sector tèxtil com del metal·lúrgic associat al tèxtil.
En aquestes circumstàncies, la petita serralleria d’Ignasi Soler es va convertir en un taller de reparació, manteniment i construcció de maquinària per la indústria tèxtil del Ter. A partir del 1913, els quatre fills del matrimoni entre Maria Soler, filla de Maties Soler i de Maria Serra i Pere Roca, un ferrer de Montcada que s’havia format en diverses empreses metal·lúrgiques de Barcelona, iniciaren la construcció dels primers radiadors domèstics i industrials de l’Estat.
Tot i que l’empresa va marxar a Gavà l’any 1917, la família Roca va mantenir la relació amb Manlleu durant molts anys. Fruit d’aquesta relació, l’any 2004 Roca Corporació va signar un conveni amb l’Ajuntament de Manlleu per construir l’actual Auditori Roca, al qual Roca Corporació ha fet una aportació de 132.000€.
L’auditori té una capacitat per a 120 persones i disposa de tots els equips tècnics necessaris per a la realització de tot tipus d’activitats (canó de llum, megafonia, sala per a poder fer traduccions simultànies, equips d’àudio i de vídeo).
Amb l’objectiu de difondre aquesta estreta vinculació de Roca Corporació amb Manlleu, en el transcurs de l’acte es projectarà un audiovisual que vincula la història d’emprenedors com els germans Roca amb l’aposta de Manlleu per la posada en valor del patrimoni cultural i natural vinculat al riu Ter.
Paral·lelament a la inauguració d’aquest equipament, l’acte també va servir per celebrar l’entrada del Museu Industrial del Ter al Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya. Fins a la publicació de la inscripció el Museu Industrial del Ter tenia la categoria oficial de col·lecció.
Aquest catàleg oficial de tots els museus del país, del que forma part el Museu Industrial del Ter, és un inventari dinàmic que es va actualitzant, i pertoca al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya de gestionar-lo i donar-lo a conèixer.
Des de la seva inauguració, el MIT ha treballat amb la vocació de complir amb els criteris que la llei catalana determina per l’acceptació oficial de la denominació de Museu. Finalment es va sol·licitar la inscripció al registre l’estiu de l’any 2006, i després dels tràmits i inspeccions preceptives aquesta s’ha fet efectiva amb la publicació al DOGC l’11 de novembre de 2007.