fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  Exposició temporal “Ocellots del Ter. Els ocells del Ter de Manlleu, d’Instagram al Museu”

Exposició temporal “Ocellots del Ter. Els ocells del Ter de Manlleu, d’Instagram al Museu”

Clicant aquí podreu veure l’acte d’inauguració de l’exposició del passat 29 de gener. 

La mostra es podrà veure al Museu fins al 03 d’octubre de 2021.

Amb el joc dels ocells passeja pel nostre vora Ter identificant ocells i relacionant-los amb elements arquitectònics. (Imprimiu-lo clicant aquí o recolliu-lo a la recepció del Museu)

La fotografia és la forma d’expressió artística més popular del segle XXI gràcies també al desenvolupament dels mitjans digitals i les xarxes socials, que permeten compartir les creacions com mai abans havíem imaginat. L’ornitologia o l’interès pels ocells també ha viscut un gran impuls, i és un dels àmbits més actius de la denominada “ciència ciutadana”. Procedents de la fotografia o de la vocació naturalista, en Lluís Mundet (@mundet.bonet), l’Albert Pedro (@albertpedrofont), en Gaspar Prat (@gpratb) i en Joan Carles Rovira (@jcrovira) hi dediquen bona part del seu temps lliure, amb una mirada especial sobre el passeig del Ter a Manlleu.

Des de l’atalaia del Museu sovint veiem passar l’Albert, en Gaspar, en Joan Carles o en Lluís, carregats amb càmeres i binocles, atents, a l’aguait de qualsevol moviment, la mirada perduda en algun punt ignorat per la resta de passejants. Més tard, Instagram ens retorna l’objectiu de les seves metòdiques observacions en forma de fotografies d’ocells. Tots quatre formen part, com els ocells als quals intenten robar algun instant màgic, del paisatge del passeig. Són, també, ocellots del Ter. Aquesta exposició va d’ocells, però també va de quatre ocellots que retraten el Ter a Manlleu i ho comparteixen amb tothom. Són instagramers actius que ens ensenyen a mirar cap al riu amb uns altres ulls. I el que ens mostren és espectacular: un museu de la biodiversitat a l’aire lliure.

Reivindiquem el valor de la seva tasca i de la seva mirada, que ens desvetllen un ric patrimoni natural. Aquesta exposició és una mostra del seu treball. Les més de 400 fotografies que hi apareixen han estat preses per en Lluís Mundet, l’Albert Pedro, en Gaspar Prat i en Joan Carles Rovira.
Totes han estat preses a Manlleu, en el dos quilòmetres de façana urbana de riu entre la fàbrica de can Llanas, a tocar del Museu del Ter, i la resclosa de la Teula, al costat del pont del ferrocarril. En aquest espai hi trobem el passeig del Ter, l’històric canal industrial de Manlleu, bosc de ribera, els esqueis, canyissars, la làmina d’aigua del riu i altres ambients que són el lloc de residència de molts ocells al llarg de les diferents estacions de l’any. Segons el web ornitho.cat de l’ICO (Institut Català d’Ornitologia) en aquest tram del Ter a s’han observat fins a 174 espècies diferents. Aquesta exposició recull una mostra important d’aquesta biodiversitat amb imatges de 86 d’aquestes espècies.

L’exposició està dividida en tres apartats. El primer és una mostra de la biodiversitat d’ocells fotografiada pels quatre fotògrafs, com hem dit 86 espècies diferents , algunes de les quals representades en la seva varietat de gènere i edat. Una segona part ens mostra uns conjunts fotogràfics que conformen sèries temàtiques amb una mirada que inclou detalls i moments particulars i divertits. Les sèries també permeten mostrar dos aspectes importants del comportament dels ocells com l’alimentació i la reproducció. Finalment, en un tercer apartat cada un dels quatre fotògrafs ha fet la seva tria amb una petita selecció de les seves imatges més personals i representatives. a la fotografia d’ocells, amb una mirada especial sobre el Ter a Manlleu. Des del Museu els veiem passar amb càmeres i binocles, atents a qualsevol moviment. Més tard, a Instagram trobem el resultat de les seves observacions. Com els ocells, els quatre formen part del paisatge del passeig del Ter. Són, també, ocellots del Ter. Aquesta exposició és una mostra exhaustiva de la seva activitat fotogràfica, que ens desvetlla un ric patrimoni natural al costat de casa.

 

 

COMENTARIIS

  • 5 març, 2021
    reply

    Gil Erra

    Hola,
    Per visitar l’exposició “Ocellots del Ter” hi ha alguna mena de dinàmica o taller associat?
    Potser estem interessats a venir els d’ESO de Gràcia.
    Moltes gràcies,

  • 2 abril, 2021
    reply

    Eva

    Bona tarda, m’agradaria saber si hi ha alguna ruta ornitològica I on podríem tindre accés a informació. Possiblement anirem dilluns de pascua. Gràcies

  • 28 juny, 2021
    reply

    Rosa Fontseca Torras

    Molt bon dia, voldría saber si els “Ocellots” fan alguna visita comentada, per poder venir amb els meus néts.

  • 4 juliol, 2021
    reply

    Eudes

    Maravilhoso seu blog site

FES UN COMENTARI