Exposició temporal: “El cos de les dones”
La mostra proposa un viatge per la cultura i els sabers populars que han acompanyat les dones en moments clau de la seva vida: des de l’arribada a l’edat reproductiva fins al final d’aquest període.
L’exposició enllaça amb la voluntat del Museu del Ter d’apropar-se a la realitat cultural del seu entorn tenint en compte a col·lectius tradicionalment exclosos o poc presents en la representació del patrimoni, com és el cas de les dones.
El Museu del Ter acull l’exposició temporal “El cos de les dones”. L’exposició recull unes pinzellades de la cultura i els sabers populars que han prestat atenció i acompanyament a les dones en el seu trànsit vital d’arribada a l’edat reproductiva i la finalització d’aquest període. Aquesta mostra pot servir, si així es desitja, com un motiu de reflexió sobre el tractament que s’ha concedit al cos de les dones els últims cent anys. Però també de l’atenció que s’ha prestat als coneixements de les dones sobre la seva pròpia salut, el seu propi cos i els seus propis desitjos.
Aquest llarg període vital de les dones comprèn des d’abans de la menarquia (primera regla) fins a molt més enllà de l’última gota de sang menstrual. La societat ha creat tot un dispositiu cultural de control, tabús, atencions, pressupòsits, especulacions, patiments, plaers, i sobretot de silencis entorn el cos femení.
Ser dona no ha estat mai una tasca fàcil, ni mai han estat igual les formes d’aprendre a ser-ho. Cada societat i moment històric elabora un dispositiu de transferència de coneixement. Actualment, bona part del món viu i consumeix sota els dictàmens de les necessitats generades pel capitalisme. El cos de les dones se situa en el focus d’un mercat que sembla haver trobat un gran negoci inesgotable. Els cicles vitals de les dones es presenten sota una presumpta identitat femenina estandarditzada i universal susceptible de ser medicalitzada, modelada, atenuada, modificada, etc.
Però, sempre ha estat així? Les dones no han recorregut sempre a Internet o a la medicina convencional o alternativa per conèixer el seu cos i fer front a les transformacions fisiològiques que experimentaven.
El que es proposa en aquesta exposició és una lectura etnològica sobre aquesta temàtica:
- Com les dones catalanes han après i han compartit sabers sobre les transformacions fisiològiques del seu cos
- Com han afrontat reptes com la fecunditat, l’avortament, la sexualitat, etc.
- Cultura material i immaterial en referència al cos de les dones.
- Com la societat ha modelat i conformat la sexualitat i la salut de les dones.
Una mostra produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb el comissariat de l’antropòloga Gemma Casal i Fité. La mostra conté alguns objectes, fotografies i documents procedents de les col·leccions del Museu del Ter.
Les dones del Ter
Aquesta exposició enllaça amb la voluntat del Museu del Ter d’apropar-nos a la realitat cultural del nostre entorn més enllà del patrimoni tradicional. Ho fem per exemple, tenint en compte a col·lectius tradicionalment exclosos o poc presents en la representació del patrimoni, com és el cas de les dones. La mirada sobre el patrimoni del Museu del Ter incorpora des de fa molts anys la mirada de gènere tant en la recerca com en els projectes de divulgació. En el nostre cas hem reivindicat la memòria de les treballadores del tèxtil del Ter com a part important de la nostra història contemporània i del nostre patrimoni cultural.
Però ens sembla que no només es tracta de fer visibles les dones en els continguts dels museus. Cal incorporar també la mirada de les dones sobre el món i és precisament en aquest terreny on tenim més feina pendent. Sense anar més lluny, l’any 2024 vàrem presentar el documental “El fil conductor. Els aixovars de núvia a Osona. Dones patrimoni i memòria”. Aquest tipus d’aixovar, curosament decorat, estava compost per roba de llit, camises de dormir, vestits de bateig, etc. Pertanyien al món domèstic de les dones, passaven de mares a filles, i poden ser veritables obres d’art. Aquest món de dones, artesania popular, aprenentatge, representació, herència…, desconegut i en certa manera invisible, ha estat estudiat per l’antropòloga Marta Rosell en el context osonenc i el documental, presentat la tardor de 2024, protagonitzat per una desena de dones, n’és un primer resultat. Algunes de les peces de roba que expliquen, formen part d’aquesta exposició.
A la pàgina web del Museu (www.museudelter.cat) hi ha altres activitats, publicacions i documentals on les dones són les protagonistes. Des del Museu del Ter estem convençuts de continuar treballant per visibilitzar les dones i incorporar la seva perspectiva en els nostres projectes de recerca i divulgació.
Activitats al voltant de l’exposició
. Divendres 28 de març a les 19.30h. Conferència: Les “coses de dones” en la vida i la cultura popular. A càrrec de Gemma Casal, comissària de l’exposició. Acte seguit, es farà una visita guiada a l’exposició.
:::::::::::::::::::
. Dijous 10 d’abril a les 19.30h. Conferència: La dona com a transmissora de remeis populars. El cas del Lluçanès. A càrrec de M. Àngels Bonet i Roser Reixach
:::::::::::::::::::
. Dimarts 29 d’abril a les 18h. Teixint la memòria: trobada de dones per a un patrimoni col·lectiu en femení. Taula rodona conduïda per Marta Rosell, antropòloga i directora del documental: “El fil conductor. Els aixovars de núvia a Osona. Dones patrimoni i memòria”
Aquest acte té la intenció ser un espai de trobada, diàleg, escolta, reflexió, record i construcció conjunta d’una memòria sobre la pròpia història de les dones osonenques. A partir dels temes que suscita l’exposició, a saber, la cultura generada al voltant de qüestions com el matrimoni, la fecunditat, els canvis fisiològics, el part, etc., i amb la dinamització d’una moderadora (Marta Rosell), farem ús de la paraula per tal que el testimoni directe de les participants i l’intercanvi d’experiències vagin desvetllant complicitats i punts en comú entre les històries de vida. La conversa distesa, doncs, serà el mitjà per posar llum a vivències i realitats que generalment han restat silenciades o relegades a l’espai femení de la intimitat. D’aquesta manera, esperem donar lloc a un relat alternatiu sobre la història conjunta on els sabers, els malestars, les alegries, les idees i els reclams de les dones en siguin protagonistes. Aquest espai de reivindicació de records soterrats, també serà una confluència de veus que han de ser font de coneixement per informar un patrimoni col·lectiu en el que tots i totes hi siguem representats.
:::::::::::::::::::
Dates de l’exposició
Del 14 de març al 4 de maig de 2025
Horari d’obertura: De dimarts a diumenge de 10 a 14h
Nur
Hola
El dia de la xerrada 10 abril a 2/4 de 8 es podrà veure exposició? A quina hora perquè he vist que horari és de 9 a 14h.
Gràcies
museudelter.cat
Hola, sí aquell dia l’exposició estarà oberta i la podràs veure abans de la xerrada. Ara l’horari del museu és de dimarts a diumenge de 10 a 14h.