fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  ES PRESENTEN ELS RESULTATS DEL CENS D’OCELLS AQUÀTICS HIVERNANTS DE L’ALT TER 2017

ES PRESENTEN ELS RESULTATS DEL CENS D’OCELLS AQUÀTICS HIVERNANTS DE L’ALT TER 2017

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – UVic – UCC, àrea ambiental del Museu del Ter, coordina el cens d’ocells aquàtics hivernants de l’Alt Ter, que abraça les comarques del Ripollès, Osona i una part de la Selva, fins a l’embassament del Pasteral. Es tracta d’una iniciativa de voluntariat, on participen el Grup de Naturalistes d’Osona (ICHN – IEC), el Grup d’Anellament de Calldetenes – Osona i el GEDENA – Ripollès. El cens consisteix en un recorregut matinal a la vora del riu, en grups, amb el propòsit de comptabilitzar tots els ocells que s’hi puguin identificar així com altres animals, inclosos els seus rastres. Paral•lelament a cada recorregut matinal, al capvespre es fan censos específics de les jóques o dormidors de bernats pescaires i afins (ardèids), corbs marins i gavians (làrids) presents als diversos sectors. Aquesta informació es complementa amb dades meteorològiques: temperatura, presència de glaç, boira, estat del cel, nivell de l’aigua –sobretot als pantans-, entre d’altres.

Aquest cens, que es porta a terme anualment cada mes de gener des de l’any 1989, aquest 2017 es va fer el dissabte 21 de gener i hi van participar 24 voluntaris repartits en 8 trams al llarg dels 100 km de riu. També es van visitar jóques de corb marins, ardeids i gavians. Entre els recorreguts i les jóques, es van arribar a comptabilitzar un total de 8.417 ocells.
De tots els ocells observats, destaca el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), que es reprodueix al nord d’Europa i hiverna als països mediterranis. La població de corbs marins fluctua entre els 400 i els 800 ocells, possiblement degut, d’una banda, a mesures de control d’aquesta espècie que es porten a terme tant al nord d’Europa (per pressions dels pescadors) com a les nostres contrades –des que va ser exclosa de la llista d’espècies protegides-, o bé també a condicionants climàtics.

El gavià argentat (Larus michaelis) segueix essent molt abundant, sobretot a Osona. De dia, es poden veure alimentant-se en grans grups als camps acabats de femar i en alguns abocadors. S’acostumen a aplegar per anar a dormir. A la jóca principal –situada actualment a les teulades d’una gran nau industrial de Roda de Ter- es van detectar fins a 1.800 exemplars de gavià argentat, acompanyats d’una quinzena de gavians foscos (Larus fuscus) i un gavià argentat de potes roses (Larus argentatus).

També cal remarcar la presència de molts ànecs collverds –979-, sobretot en entorns urbans, on sembla que es troben més protegits (i, en ocasions, sobrealimentats). D’altra banda, diverses espècies d’ardeids, com el martinet blanc (Egretta garzetta) -4 exemplars-, el bernat pescaire (Ardea cinerea) -53-, l’agró blanc (Casmerodius albus) -11- i l’esplugabous (Bubulcus ibis), es consoliden com a hivernants a l’Alt Ter. Els esplugabous no van ser detectats el dia del cens però bona part de l’hivern es van anar observant grups de fins a una seixantena d’exemplars a diverses jóques.

Finalment, el gener de 2017 van destacar les observacions de lluers (Carduelis spinosa), dels que se’n van arribar a comptar fins a 493, principalment entre el Pont de Borgonyà i el Pont de la Coromina de Torelló -212 exemplars-. És el nombre més elevat de lluers observats en aquest cens a Osona des del 2009. D’altra banda, també destaca l’observació de 93 fredelugues (Vanellus vanellus) al Pla de Sant Francesc i una grua (Grus grus) entre Montesquiu i Sant Quirze de Besora, com a migrants.

Totes aquestes dades recollides s’agrupen amb les de tots els altres censos que es porten a terme simultàniament a Catalunya i a tot Europa. La coordinació del cens del conjunt de Catalunya va a càrrec del Servei de Protecció de la Fauna, Flora i Animals de Companyia Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya.

FES UN COMENTARI