fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  El Museu del Ter rep un Premi Bonaplata 2024

El Museu del Ter rep un Premi Bonaplata 2024

El documental “Que no parin les màquines! Els manyans de les Fàbriques del Ter” i la publicació digital “La clau de girar el taller. Els manyans de les fàbriques del Ter”  han rebut el Premi Josep Alabern Valentí,  a la categoria difusió, recuperació i reivindicació de la memòria històrica del patrimoni de la societat industrial.

Les autores de la recerca que ha donat lloc al documental i la publicació digital han estat les historiadores Irene Llop Jordana i Núria Sadurní Puigbò. La realització del documental ha anat a càrrec de Xef Vila.

 

 

El passat 2 desembre al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya a Barcelona es va celebrar l’acte de lliurament dels Premis Bonaplata 2024 de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya. El Museu del Ter va rebre un Premi Josep Alabern Valentí, en la categoria difusió, recuperació i reivindicació de la memòria històrica del patrimoni de la societat industrial. El jurat va valorar la feina feta realitzada al voltant dels manyans del Ter i que ha tingut una doble difusió: d’una banda el documental “Que no parin les màquines! Els manyans de les fàbriques del Ter”. I de l’altre, la publicació digital “La clau de girar el taller. Els manyans de les fàbriques del Ter”. Les historiadores Irene Llop Jordana i Núria Sadurní Puigbò han estat les autores de la recerca que ha donat peu a aquestes iniciatives. En el cas del documental, Xef Vila ha estat l’encarregat de la realització.

Una recerca amb els manyans de protagonistes

La recerca neix de la voluntat de recuperar la memòria d’un dels oficis més lligats a les fàbriques tèxtils del Ter: els manyans. Aquests operaris eren els professionals que amb els seus coneixements i habilitats garantien el funcionament de les màquines. Eren els que les muntaven, les ajustaven, les reparaven, les adaptaven i en tenien cura. En definitiva, s’encarregaven que l’engranatge d’aquests centres productius no s’aturés. L’estudi es basa en les entrevistes fetes a 17 manyans que van fer l’aprenentatge a les dècades de 1950 i 1960 i que van treballar a tallers, fàbriques i colònies de Manlleu, Roda de Ter, Torelló, Masies de Roda, Gurb i Vic. És resultat, per tant, de la memòria oral i les converses amb aquests manyans, amb una cronologia i un espai molt concrets.

Documental “Que no parin les màquines”

“Que no parin les màquines! Els manyans de les fàbriques del Ter” és un documental produït pel Museu del Ter que neix de la voluntat de recuperar la memòria d’un dels oficis més lligats a les fàbriques que van omplir la conca mitjana del Ter des de mitjan segle XIX fins a les acaballes del XX: els manyans. Aquests eren els professionals que amb els seus coneixements i habilitats garantien el funcionament de les màquines. Eren els que les muntaven, les ajustaven, les reparaven, les adaptaven i en tenien cura.

A través del testimoni de 15 manyans, el documental permet descobrir una forma de treballar, de transmetre un coneixement i d’expressar-se. Un preuat llegat que cal reivindicar i conèixer, donant veu als protagonistes d’un destacat episodi del nostre passat recent.

El documental és fruit del treball de recerca desenvolupat per les historiadores Irene Llop i Núria Sadurní. Elles mateixes en són les guionistes. La realització ha anat a càrrec de Xef Vila. Aquest treball forma part de la línia d’audiovisuals del Museu de Ter, una part important de la l’estratègia digital i de divulgació del Museu.

Fitxa tècnica:

Producció: Museu del Ter
Recerca i guió: Irene Llop Jordana i Núria Sadurní Puigbò
Realització: Xef Vila

FES UN COMENTARI