“El fil conductor. Els aixovars de núvia a Osona. Dones, patrimoni i memòria”
El documental és producte d’un treball de recerca impulsat pel museu i desenvolupat per l’antropòloga Marta Rosell.
El documental vol ser una reivindicació d’aquest patrimoni col·lectiu, que no ha estat suficientment estudiat i valorat.
Una desena de dones i el seu testimoni són les protagonistes del documental.
El món de la roba de blanc, així com la vida domèstica, ha conformat una de les principals tasques amb que les dones han assegurat la vida familiar i social. Al voltant de la costura, de les labors, la confecció i de la indumentària (planxar, rentar, sargir…) s’ha anat construint un univers femení amb el treball artesanal i la tècnica exclusiva de les dones al centre. En ell s’hi han desenvolupat espais de trobada, elements d’identificació personal i col·lectiva, i canals de transmissió de coneixement i per tant de consolidació d’una memòria femenina.
Tot i això, es tracta d’un món, d’una realitat que gairebé no s’ha estudiat i per tant tots aquests coneixements complexos dels diferents oficis de l’agulla, tots els objectes que s’han anat heretant de generació en generació i també tota la memòria que guarden les dones que durant tota la seva vida han cosit, brodat o planxat, ha quedat fora del que considerem cultura o patrimoni. D’aquesta manera s’ha menystingut l’enorme valor que ha tingut el món de la roba de blanc en la nostra societat i estem esborrant una part de la importantíssima empremta femenina en la definició de qui som avui en dia. Aquest documental proposa repensar la manera com mirem els llençols que guardem a l’armari, els brodats o les puntes, perquè també formen part del nostre patrimoni col·lectiu, són elements importantíssims de la nostra cultura, de la més antiga a la més recent, i l’hem rebut a través de les nostres mares i de les nostres àvies, per molt que avui en dia ja no tinguin el mateix significat.
Aquest és l’objectiu principal del documental que ara presentem, fruit del treball de recerca de l’antropòloga Marta Rosell, que ha estudiat en el context osonenc aquest món de dones, artesania popular, aprenentatge, representació, herència…, desconegut i com hem dit, en certa manera invisible.
Aquest documental, protagonitzat per una desena de dones, és un primer resultat d’aquest treball de recerca i esperem que sigui un primer pas en la visibilització d’aquest patrimoni desconegut.
El documental és una producció del Museu del Ter, en el marc de la seva actuació com a antena de L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Direcció General de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La presentació, es va emmarcar en la 14a Mostra de Cinema Etnogràfic, que el Museu del Ter també organitza a Osona en el marc de l’OPEI.