fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  Cens d’ocells aquàtics hivernants de la conca mitjana-alta i alta del riu Ter

Cens d’ocells aquàtics hivernants de la conca mitjana-alta i alta del riu Ter

Aquest seguiment dels ocells aquàtics es va començar a portar a terme fa gairebé un parell de dècades. Actualment, el CERM es cuida d’aplegar la informació de tots els participants i d’adreçar-la al coordinador del cens al conjunt de Catalunya, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Aquest, a la vegada, l’envia a altres institucions europees. Anualment se n’elaboren memòries explicatives que permeten conèixer .
L’objectiu és avaluar el poblament d’ocells aquàtics hivernants, molts dels quals procedeixen del centre, est i nord d’Europa, que fugen de la neu i el sòl glaçats a la recerca de temperatures molt més suaus que als seus llocs d’origen. Hi ha una part dels ocells hivernants que ve de zones més properes, com el Pirineu. També n’hi ha de sedentaris, que viuen aquí tot l’any. Aquest cens permet, sobretot, conèixer el resultat de la protecció i millora de molts ambients aquàtics al conjunt d’Europa, fent servir els ocells com a bioindicadors. També, per conèixer l’impacte, més local, de determinats sistemes de gestió de residus (abocadors d’escombraries, aplicació de residus ramaders, etc.) en front d’espècies relativament antropòfiles, com el gavià argentat. Finalment, el cens ens dóna pistes sobre el comportament dels ocells davant del canvi climàtic.
Els observadors -tots voluntaris- es reparteixen en grups, bàsicament durant el matí, a partir de les 8.00 hores per revisar sectors predeterminats de riu a preferentment a peu o, si no és possible, a peu i en cotxe.
Els dormidors de CORBMARINS (Torelló, l’Esquerda, Fucimanya i Sau), d’ESPLUGABOUS (La Gleva) i GAVIANS (Sau -a l’aigua i a les vores-) es tornen a visitar al capvespre.
Durant els censos, s’apunten TOTS els ocells que es puguin identificar, encara que no siguin ocells aquàtics; també s’inclouen a la llista les espècies d’ocells que no són pròpiament aquàtiques però que han estat detectades al moment del cens. També, els no comptabilitzats (NC) i els no identificats (NI).
Si es reconeixen els rastres de MAMÍFERS o se’n veu algun (rata, rata d’aigua o ratbuf, senglar, guilla, teixó, llúdriga, visó americà, etc), també se’n pren nota.
Si algú està interessat a participar-hi, que no dubti d’escollir un sector -es procura ser, com a màxim 5 persones per grup- i contactar amb el seu coordinador directament. No cal que tothom sigui un superexpert en ornitologia. Es tracta, també, d’aprendre a identificar els ocells -i la fauna fluvial en general- de manera distesa.
Sectors i participants per sectors:
1) Camprodon- Riera de Vallfogona (Les Llosses-La Farga de Bebié).
Coordinador: Ferran Gonzàlez-Prat (972 70 15 23; [email protected]).
Participants confirmats: Ferran Gonzàlez-Prat i 3+.
2) Riera de Vallfogona (Les Llosses)- Pont de Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló).
Coordinador: Roger Arquimbau (661 15 76 27; [email protected]).
Participants: Roger Arquimbau i 3+.
3) Pont de Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló)-Pont de la Gleva (Les Masies de Voltregà-Manlleu).
Coordinador: Carles Martorell (628 26 82 54; [email protected]).
Participants confirmats: Carles Martorell i 2+.
4) Pont de la Gleva (Les Masies de Voltregà-Manlleu)-Colònia de Còdol (Les Masies de Roda).
Coordinador: Marc Ordeix (93 851 51 76 / 628 26 83 21; [email protected]).
Participants confirmats: Marc Ordeix i 4+.
5) Embassament de Sau (Osona).
Coordinador: Joan Aymerich (667 68 51 31; [email protected]).
Participants confirmats: Joan Aymerich i 4+.
6) Embassaments de Susqueda i el Pasteral (La Selva).
Coordinador: Jordi Baucells (629 55 25 56; [email protected]).
Participants confirmats: Jordi Baucells i 1+.
7) Part baixa del riu Gurri, des del pont de l’Eix Transversal (C-25) ?el Vidal, prop de la central elèctrica a la carretera de Vic a Roda de Ter- fins al pont de Malars (Gurb).
Coordinador: Martí Rodríguez ([email protected]).
Participants confirmats: Martí Rodríguez i 1+.
8) Estany temporal de la Torre d?en Franc, al camp situat entre els Habitatges Montseny -davant de la Peugeot- i la via del tren (sud de Vic).
Coordinador: Martí Rodríguez ([email protected]).
Participants confirmats: Martí Rodríguez 1+.
9) Estanys exteriors de l?Estanyol del Brull i pantans de Seva i de Vallmitjana (Taradell).
Coordinador: Pere Cortinas (661380410 / [email protected]).
Participants confirmats: Pere Cortinas i 1+.
Comentaris generals dels resultats de l’any passat (14 de gener de 2006)
El nombre de gavians argentats (Larus michaelis) es manté elevat: dormint al pantà de Sau se’n va comptabilitzar 1.100 exemplars. Aquesta xifra supera la dels dos anys anteriors (el 2004 se’n van veure 760 i el 2005 911), quan ja s’havia trencat, incrementant el seu nombre, la tendència a la disminució observada el darrer decenni.
Pel que fa al corb marí gros (Phalacrocorax carbo), s’incrementa el nombre d’ocells: un total de 722 (el 2004 se’n van veure 340 i el 2005 431). Es van localitzar 35 corb marins grossos en un dormidor nou, situat a Torelló. Es manté el dormidor de l’Esquerda (Les Masies de Roda de Ter), en un pollancre mort, on hi havia uns 74 exemplars, i el major de tots, al Sot de Balà (Sau), amb uns 600.
Continua augmentant el nombre d’ànecs collverds (Anas plathyrhynchos): un total de 885 (s’havien censat 353 ànecs collverds el 2004 i 410 el 2005), sobretot al sector del riu a l’entorn de Manlleu (225 ocells), on se senten atrets probablement pel fet que hi ha gent que els dona menjar, però n’hi ha bastants a tots els sectors.
També es detecta l’expansió de l’agró blanc (Egretta alba), amb un total de tres exemplars (l’any 2005, un).
D’altra banda, es van poder observar molts rastres de visó americà (Mustela vison), principalment a la zona del Conanglell (Torelló) i al sector comprès entre Manlleu i Roda de Ter. També, de fagina (Martes foina), teixó (Meles meles) i senglar (Sus scrofa), sobretot entre Ripoll i Torelló.
Si algú té interès en rebre la memòria anual complerta la pot sol·licitar sense cap compromís a l’adreça [email protected].

FES UN COMENTARI