fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  (In)Visibles i (O)Cultes. Propera exposició temporal al Museu del Ter

(In)Visibles i (O)Cultes. Propera exposició temporal al Museu del Ter

El proper 11 de febrer el Museu del Ter acollirà l’exposició temporal  (In)Visibles i (O)Cultes, que rescata de l’oblit 24 dones científiques de tots els temps i tots els continents.

Exposició (In)Visibres i (O)Cultes

“(In)Visibles i (O)Cultes” és una exposició temporal que posa el focus en 24 dones científiques que, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, apartades o, directament, esborrades de la història de la ciència.

La primera metgessa de la història, Peseshet (Egipte, 2.400 aC), l’astrònoma Aglaonice (Grècia, 200 aC) o la botànica, Blanca Catalana de Ocón (Espanya, 1860-1904), entre moltes d’altres, han hagut  d’esperar molts anys o segles per recuperar la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere  que es va iniciar a la segona meitat del segle XX i que ha agafat un impuls imparable ja entrat el segle XXI. Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) per commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia. L’exposició és una invitació a descobrir i visibilitzar totes les dones que han fet aportacions a la ciència i a reivindicar la seva feina.

L’exposició és una producció original del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i ha estat comissariada per Mireia Alcaine. L’adaptació per a la itinerància ha estat promoguda per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya.

Conferència “Descobrint l'(in)visible: les aventures oceàniques d’una científica catalana”

El divendres 14 de febrer a 2/4 de 8 del vespre tindrà lloc al Museu del Ter la conferència “Descobrint l'(in)visible: les aventures oceàniques d’una científica catalana” a càrrec de Núria Casacuberta Arola (Malla, Osona, 1982), ambientòloga i professora d’Oceanografia Física i de Traçadors a l’Escola Federal Politècnica de Zuric (ETHZ), que alhora és una de les dones catalanes científiques protagonistes d’un dels panells de l’exposició.

FES UN COMENTARI