fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2023

13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2023

La mostra combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic, sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat.

En aquesta edició es projectaran 7 pel·lícules, de temàtiques diverses i en diferents poblacions d’Osona i el Ripollès.

Consulta aquí el programa de la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. La Mostra des de fa unes edicions, té caràcter multiseu, i combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció actuals, sempre amb el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic es realitza arreu del país i són diferents entitats que formen part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, les que l’organitzen. Entre aquestes hi ha el Museu del Ter.

13a Mostra de Cinema Etnogràfic – Museu del Ter

El Museu del Ter coordina, per onzè any consecutiu, la programació de la Mostra a les comarques d’Osona i el Ripollès i és que la Mostra de Cinema Etnogràfic té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats d’aquestes comarques. Aquest any es faran 7 sessions en 6 poblacions diferents: Manlleu (2 sessions); Rupit; Taradell; Ripoll; Vic i Torelló.

Entre aquestes sessions hi ha documentals i filmacions actuals, casos de les sessions celebrades a Manlleu, Vic i Rupit (en aquest cas ja celebrada el mes de juliol passat), mentre que també hi ha 4 sessions que serviran per visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic. En conjunt, una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic audiovisual.

Programa de la 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic organitzada des del Museu del Ter:

Rupit
Títol: Mans Destres. Teresa Mayol, teixidora. Guió: Jacint Torrents. Realització: Jordi Crusats. 17’. Any 2023.
Data: Divendres 21 de juliol a les 19.30
Població i lloc: Espai Joan Font. c/ Sant Joan de Fàbregues. 08569 Rupit i Pruit
Sinopsi:
Teresa Mayol ha dedicat una vida a l’art de teixir. Teixidora de vocació, autodidacta, amb la seves mans i el seu teler ha teixit peces artesanals i també una extensa obra artística que ha estat exposada en diferents sales. Assentada fa molts anys a Ca la Peona (Rupit), la Teresa és la protagonista d’un nou capítol de la sèrie “mans destres”, amb guió de Cinto Torrents i realització de Jordi Crusats.

Taradell
Títol: La revifalla de la sardana a Taradell. 20’. Any 2023. Realització a càrrec Grup de Recerca Local de Taradell i Arxiu Fotogràfic de Taradell.
Data: Dijous 26 d’octubre de 2023 a les 19h
Població i lloc: Biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell. Carretera de Balenyà 101.
Sinopsi:
A finals de la dècada de 1970 i durant els anys 80, la sardana a Taradell va tenir una gran revifalla gràcies a l’empenta de l’Agrupació Sardanista. D’aquells anys hi ha molt material audiovisual i fotogràfic que inclou cursets, audicions, aplecs i activitats diverses. A partir d’enregistraments cedits per Maria Rosa Soler i Miquela Blanch, hem fet un petit documental que repassa una part de la història de la sardana a Taradell i d’aquesta entitat.
S’aprofitarà la projecció per fer una tertúlia amb els protagonistes.

Ripoll
Títol: En traurem mai l’aigua clara?. 12’. Any 1978. Josep Gili; Eudald Alabau i Ramon Alabau
Data: Divendres 27 d’octubre de 2023 a les 19h
Població i lloc: Museu Etnogràfic de Ripoll. Plaça Abat Oliba s/n. Ripoll
Sinopsi:
Un recorregut al riu Ter. A partir d’unes pilotes que surten d’Ulldeter (indret on neix el riu Ter) i van fent recorregut fins a la desembocadura. La filmació permet observar el paisatge i el riu i reflexiona sobre com ha evolucionat així com l’estat de l’aigua, els usos que en fem i moltes d’altres qüestions que tot i que es van enregistrar fa més de 40 anys encara són vigents.
Al final del documental hi haurà una xerrada de Ferran Gonzàlez i Prat, biòleg.

Manlleu
Títol: Que comenci la festa. Cent anys fent ballar els gegants a Manlleu. Guió: Pol Rifà. Realització: A partir de filmacins antigues de Carles Molist. 30’. Any 2023.
Data: Dijous 2 de novembre a les 18h
Població i lloc: Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu. Carrer del Pont, 16. Manlleu
Sinopsi:
En Jordi i la Montserrat, la primera parella de gegants de Manlleu, fan cent anys! Aquesta sessió i de la mà de l’activista cultural i expert en patrimoni festiu, Jan Grau i de l’antropòleg i comissari de l’exposició “Que comenci la festa. Cent anys fent ballar els gegants a Manlleu”, Pol Rifà, permetrà fer un repàs als cent anys d’història dels gegants de Manlleu.

Vic
Títol: EO. Jerzy Skolimowski (Polònia, Itàlia, Regne Unit). 90 min. Any 2022
Data: Dimarts 7 de novembre a les 20h
Població i lloc: Espai ETC Vic. Passeig de la Generalitat, 46. Vic
Sinopsi:
L´EO és un burro de circ amb una connexió molt especial amb la seva domadora, però una nova llei animalista els obliga a separar-se. A partir d´aquest moment, viurà una odissea voltant per Polònia mostrant les diferents cares del país a través de diversos episodis: un viatge entre boscos, somnis, hooligans, camioners i altres animals. El veterà realitzador ens mostra el món a través de la mirada d´un burro, trobant una sensibilitat sorprenent i emocionant que ens endinsa en un terreny peculiar, al marge de les nostres convencions.

Torelló
Títol: Pere Guitart Soler, reporter i cronista de Torelló. Tintorera Productions. 45’
Data: Dissabte 18 de novembre a les 19.30h
Població i lloc: Museu de la Torneria. Carrer de la Pau, 14. 08570 Torelló.
Sinopsi:
Guitart va néixer el 8 de febrer de 1943. Va començar a filmar durant les excursions que feien amb la Colla Muntanyenca de Ramon Vinyeta a finals dels anys setanta. Ha reportat un gran nombre d’esdeveniments de Torelló fins als nostres dies. El seu fons, digitalitzat, conté més de mil filmacions. En aquest muntatge recollim una selecció d’actes socials i culturals que ens han semblat interessants.

Manlleu
Títol: 50 anys d’hoquei patins a Manlleu. Guió: Laia Miralpeix. Realització: Xef Vila. 25’. Any 2023.
Data: Dijous 23 de novembre a les 19.30h
Població i lloc: Museu del Ter. Plaça de les Dones del Ter, 1. Manlleu
Sinopsi:
Aquest any el Club Patí Manlleu celebra els 50 anys de l’inici d’aquesta activitat esportiva a la ciutat. Convertit, des de fa algunes dècades, en un dels clubs importants del país, el documental repassa la història de l’entitat a través dels seus protagonistes. Al final de la projecció es farà una taula rodona amb la guionista, Laia Miralpeix i alguns dels participants del documental.

  

FES UN COMENTARI