fbpx

Noticies

Inici  /  Novetats   /  En els 300 anys de la Font de la Mare de Déu de Manlleu, nova publicació en línia i homenatge a les pabordesses

En els 300 anys de la Font de la Mare de Déu de Manlleu, nova publicació en línia i homenatge a les pabordesses

L’any 1722 es va construir la mina que conduïa l’aigua del pou de Dalt Vila cap a l’actual ubicació de la font de la Mare de Déu, en aquells moments en els límits de la Vila i avui entre la plaça de Dalt Vila i la plaça de fra Bernadí al Baix Vila. Va ser una obra cabdal per a la millora de l’abastiment d’aigua al Manlleu del principis de segle XVIII. El nou espai es va posar sota la protecció simbòlica de la Mare de Déu i s’hi va construir una capelleta barroca presidida per una figura de Maria.

Enguany, doncs, es compleixen 300 anys de la construcció de la font. Celebrem aquesta fita amb la publicació del treball de recerca de l’investigador Joan Arimany i Juventeny “La font de la Mare de Déu. L’aigua que sadollava Manlleu”. Joan Arimany és especialista en religiositat popular i un gran coneixedor de la història local de Manlleu. Ja s’havia ocupat de la font de la Mare de Déu amb motiu d’una recerca, exposició i publicació sobre les capelletes de carrer de Manlleu. El treball es va publicar a la col·lecció “La turbina”, també del Museu del Ter amb el títol “Devoció, festa i veïnat. Capelletes de carrer i capelletes de visita domiciliària a Manlleu”, disponible ara també en línia a la web del Museu de Ter. Amb motiu d’aquest 300 aniversari Arimany ha actualitzat i aprofundit en els treballs sobre la font i el resultat és aquesta obra. A banda d’aquests treballs, Joan Arimany també ha publicat dos treballs a les col·leccions del Museu del Ter sobre el Tonis de Manlleu i el Ball del Ciri de Manlleu.

El llibre que presentem inclou una anàlisi sobre l’abastiment històric de l’aigua a Manlleu i sobre la importància pràctica, però també simbòlica, de l’aigua en el nostre univers cultural; una història de la font de la Mare de Déu des de la seva construcció fins a l’actualitat, amb una especial atenció als convulsos anys trenta del segle XX; i finalment una anàlisi de la vida social i la devoció al voltant de la font de la Mare de Déu: associacionisme, festa, goigs, etc… El treball està àmpliament il·lustrat, com és habitual en les publicacions en línia del Museu del Ter.

No volem deixar passar aquesta presentació i la commemoració d’aquests 300 anys d’història sense fer un reconeixement públic al col·lectiu de dones que històricament ha tingut cura de la font: l’agrupació coneguda amb la denominació de “Pabordesses de la font de la Mare de Déu”. Aquesta entitat, sense estar inscrita en cap registre, és segurament el col·lectiu de la societat civil manlleuenca més antic i amb continuïtat fins al present. Les pabordesses solien i solen ésser veïnes properes de la font i se n’han cuidat històricament de forma desinteressada. Per aquests motius, l’Ajuntament de Manlleu vol fer un reconeixement al col·lectiu de dones que encara avui tenen cura de la font de la Mare de Déu.

L’acte de presentació de la publicació i d’homenatge a les pabordesses es farà el dimecres 22 de juny a les 19:00h al Museu del Ter.

FES UN COMENTARI