fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  EL MUSEU INDUSTRIAL DEL TER PRESENTA LES XIFRES D’USUARIS DE L’ANY 2008

EL MUSEU INDUSTRIAL DEL TER PRESENTA LES XIFRES D’USUARIS DE L’ANY 2008

El Museu Industrial del Ter va rebre un total de 32.263 usuaris al llarg del 2008, entre els visitants a les exposicions permanents, temporals i activitats. Les exposicions permanents del MIT van rebre 14.907 visitants. D’aquests, 3.751 són visitants individuals, 7.997 pertanyien a grups escolars que han realitzat alguns dels tallers que ofereix el MIT, dins de les seves dues línies: la de patrimoni industrial i la d’educació ambiental. Finalment els visitants en grup han estat de 3.159.

Pel que fa a les exposicions temporals, 8166 persones han visitat alguna de les 17 que s’han pogut veure al MIT, entre les que destaquen tres de producció pròpia: “Paisatges capturats (1896-1907). El llegat fotogràfic de Francesc Rierola i Masferrer”, “Exposició del 3r Taller de fotografia històrica. Desvetllem la memòria” i “Petits temples capelletes de carrer. Devoció i festa al veïnat de Manlleu”, aquesta darrera inaugurada el desembre de 2007.

En l’apartat d’activitats, el MIT ha comptat amb la participació de 9120 persones en alguna de les sessions de les diferents activitats realitzades: tallers, cursos, espectacles infantils, jornades, etc. Incloent el tallers per escoles el Museu Industrial del Ter ha ofertat 89 activitats diferents que s’han desenvolupat en 618 sessions.

En la vessant de publicacions cal destacar l’aparició del segon volum de la col·lecció “La Turbina”: Cantar a la fàbrica, cantar al “coro”. Els cors obrers a la conca del Ter mitjà. El llibre ha estat el resultat d’un llarg procés de recerca del Museu Industrial del Ter coordinat i redactat per Jaume Ayats. Es tracta d’una important aportació a la història cultural de la industrialització, que mostra una societat en canvi i ebullició a través de la música.

El 2008, el MIT ha estat marcat per la commemoració de l’any Rierola. S’ha dedicat un cicle de conferències a aquest escriptor i fotògraf manlleuenc i una exposició que ha posat al descobert la seva fins ara inèdita obra fotogràfica: “Paisatges capturats (1896-1907). El llegat fotogràfic de Francesc Rierola i Masferrer”. En aquesta exposició es van poder veure 180 fotografies, preses entre els anys 1896 i 1907 d’una col·lecció de 1641 imatges. La mostra va ser el fruit de la donació del fons fotogràfic de la família Rierola i Riera al Museu Industrial del Ter, conservat durant més de 100 anys, i que el museu ara a digitalitzat i catalogat.
En l’àmbit de patrimoni natural el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis ha continuat duent a terme el seguiment de l’estat ecològic d’una tercera part dels trams de riu avaluats a Catalunya, incorporant-hi com a nou la riera de Colera (Alt Empordà). També s’ha finalitzat el projecte d’avaluació dels dispositius de pas per a peixos dels rius de Catalunya, desenvolupat per encàrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua,, tot i que es continuaran fent avaluacions de diversos dispositius d’aquests dispositius. Però a més a més d’aquestes importants tasques, al llarg d’aquest 2008 ha destacat per la realització del projecte de custòdia del torrent i pantà de Garet a Lluçà on per exemple es va dur a terme una plantada associada a la campanya “35 boscos. Plantem el futur’ (25 anys de Catalunya Ràdio i 10 anys de la Fundació Territori i Paisatge) en un acte on s’hi varen plantar un total de 1270 arbres de diverses espècies a les vores del torrent i pantà de Garet.

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis també va coorganitzar a Manlleu la Trobada anual de Voluntaris del Projecte Rius – Associació Hàbitats, el Dia Mundial dels Ocells i la 3a setmana i+ de la custòdia del territori tres actes que amb l’objectiu de sensibilitzar a la població del medi que ens envolta.

En darrer terme durant aquest curs 2008-2009 a part del nombre creixent d’alumnes que han realitzat tallers d’educació ambiental al MIT, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis ha engegat, per encàrrec del Consorci del Lluçanès, un projecte educatiu per tal de que els alumnes, adoptant el paper d’investigadors, s’apropin a les rieres de cada poble i en puguin anar determinant el seu estat ecològic.

Una altre aspecte destacat de l’activitat del Museu Industrial del Ter ha estat el teatre, en col·laboració amb la Companyia Corcia Teatre. El 2008 s’han realitzat quatre visites teatralitzades diferents: els espectacles L’Esperit del Ter (en versió femenina i masculina) que permeten al visitants fer una visita guiada teatralitzada al museu; Torn de nit. Crònica negra una proposta per les nits d’estiu que els divendres s’acompanyava dels Sopars de Carmanyola un producte gastronòmic creat per l’empresa Pep Palau, von Arend & Associats i promogut per l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu i el MIT; i les Figures d’aigua, una visita pensada per la Fira Artesanàlia, que permet fer un recorregut diferent al museu amb actors-estàtua. En total aquestes teatralitzacions han comptat amb 3.783 espectadors-visitants, el que representa més de 80 representacions al llarg del 2008. La relació amb la companyia Corcia Teatre s’ha traslladat també a l’espectacle Projecte Llenamú, produït amb la col·laboració del Museu Industrial del Ter. Corcia Teatre ha estat guardonada per aquest espectacle a la XIII Mostra de Teatre de Barcelona amb l’ACCÈSSIT AL MILLOR ESPECTACLE i el PREMI AL MILLOR ACTOR.

En el camp de les instal·lacions l’any 2008 ha estat significatiu pel MIT amb la inauguració de l’Auditori Roca, gràcies al patrocini de l’empresa Roca Corporació. Aquest nou espai té una capacitat per a 120 persones i està equipat amb tots els equips tècnics necessaris per a la realització de tot tipus d’activitats. L’acte d’inauguració va comptar amb la presència del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i de Xavier Roca, president de Roca Corporació.

L’any 2008 també s’ha destacat per la concessió al Museu Industrial del Ter d’un dels Premis Denominació d’Origen, concedits pel Grup Taelus.

FES UN COMENTARI