fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  ES COMMEMOREN ELS 125 ANYS DEL NAIXEMENT DEL MÚSIC MANLLEUENC QUE TRIOMFÀ AL PARAL·LEL DE BARCELONA DELS ANYS VINT I TRENTA, JOAN VILADOMAT MASSANAS

ES COMMEMOREN ELS 125 ANYS DEL NAIXEMENT DEL MÚSIC MANLLEUENC QUE TRIOMFÀ AL PARAL·LEL DE BARCELONA DELS ANYS VINT I TRENTA, JOAN VILADOMAT MASSANAS

El Museu Industrial del Ter conjuntament amb l’Ajuntament de Manlleu amb la col•laboració d’Unnim Obra Social, la SGAE (Societat General d’Autors i Editors), la Diputació de Barcelona, el 9Nou i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya han organitzat tot un seguit d’activitats per recordar la figura del genial músic manlleuenc Joan Viladomat Massanas, de qui enguany se celebren els 125 anys del seu naixement. Tres conferències sobre la seva trajectòria artística, el context social i el Paral·lel d’aquells anys vint i trenta i la producció d’un espectacle amb els seus grans èxits són els actes centrals d’aquesta commemoració.

Joan Viladomat (1885-1940), del qual enguany se celebra el 125è aniversari del naixement neix a prop del riu Ter. Fill d’un barber afi¬ncat a Manlleu, i germà gran de l’escultor Josep Viladomat, estudia al seminari de Vic i al conservatori del Liceu de Barcelona. Aviat es casa amb l’estanquera del poble i s’instal.la a la capital, on obre una acadèmia de varietés al Paral.lel. Es rodeja d’un entramat de músics, copistes, lletristes, cançonetistes i empresaris amb els quals neix una autèntica indústria del cuplé, sota l’etiqueta irònica de “género ín¬mo”. Durant els convulsos anys d’entreguerres europees, El fox-trot de las campanas de Viladomat és aclamat als salons i cabarets de Berlín, tal com El regreso als bulevards de París. Des de 1924, la sardana Catalunya plora, dedicada a la mort d’Àngel Guimerà, ha estat interpretada per Emili Vendrell i Ramon Calduch, ¬fins a Los Relámpagos. El 1926, es fan més de 500 funcions del quadre líric El tango de la cocaïna al teatre Victoria. El cuplé El vestir d’en Pasqual arriba a ser interpretat des de Linda Vera i Mary Santpere, fi¬ns a Núria Feliu i Guillermina Motta. El llegat de Viladomat conté mig miler llarg de títols manuscrits originals, un bon centenar de partitures editades i una vintena de gravacions en discos de pissarra. Fumando espero, publicat a Buenos Aires el 1928, és el primer tango que viatja inusualment del Ter al Plata, i continua acumulant versions arreu del planeta, d’Europa a Àsia, fi¬ns a tot el continent americà.
La música de Joan Viladomat ja és part de la cultura popular del nostre país. Tot i això, el genial músic manlleuenc és avui un desconegut del gran públic tot i la quantitat ingent i la qualitat de peces musicals que li van representar un gran èxit i una popularitat en vida que contrasta amb el desconeixement del personatge en l’actualitat.

Aquestes són les activitats previstes per recordar i donar a conèixer la vida d’aquest genial músic, que va triomfar a la Barcelona dels anys 20 i 30.

CICLE DE CONFERÈNCIES

Conferència, 10 de desembre a les 20h al Museu Industrial del Ter

· Viladomat, un músic industrial. Jaume Collell (periodista, músic i actor)

Per un principi mercantil, la llei de l’oferta i la demanda, l’activitat artística de Joan Viladomat engalza en un engranatge perfectament untat de músics, lletristes, empresaris i cupletistes que fabriquen puntualment per al públic barceloní les cançons i melodies que imposa la moda: tangos, pasdobles, sardanes, rumbes, foxtrots, onesteeps, valsos, xotis, saetas, jotes…

Conferència, 16 de desembre a les 20h al Museu Industrial del Ter

· Aquell Paral.lel de Viladomat. Lluís Permanyer (periodista, assajista i cronista de la ciutat de Barcelona)

L’avinguda més famosa d’Europa, que aglutinava teatres, cafès i restaurants, va ser batejada per un osonenc, Ildefons Cerdà. Un altre osonenc, Joan Viladomat, va regnar-hi des de 1910 fins a finals dels anys trenta. Aquell eix de l’espectacle es va convertir en una atracció que seduïa tant els de la gorra com els del barret. Els oferia des de temptacions refinades, de qualitat internacional, fins a actuacions descordades.

EMISSIÓ TELEVISIVA

Viladomat glacé, espectacle representat el 21 de març de 1992 al Foment Mercantil de Manlleu, amb Mary Santpere, Núria Feliu, Maria Josep Vilarroya, Dolors Collell, Fausto Gramola, Pilar Gajete, l’orquestra La Imperial, amb direcció musical de Joan Ramon Puntí i dramatúrgia i direcció de Jaume Collell.

El 9 TV divendres 24 de desembre, a les 21.30h.

ESPECTACLE DE CABARET

Del Ter al Plata
(O com el professor Simón i la doctora Quiroga cerquen els gens de la raça catalana mentre s’esplaien amb els èxits de Viladomat al Paral.lel)

Repertori de dotze temes de Joan Viladomat, amb dramatúrgia i direcció de Jaume Collell, amb els actors Xavier Boada i Itziar Castro, l’orquestra La Imperial, amb direcció musical a càrrec de Joan Ramon Puntí i com a ajudant de direcció i producció executiva en Joan Roura.

Dues representacions:

· Festes del Gremi de Tonis de Manlleu. 21 de gener, a les 22 hores, a la sala Les Dames (Manlleu)
· Teatre Arteria Paral.lel de Barcelona. 25 de gener de 2011, a les 21 hores.

FES UN COMENTARI