fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  ACABEN ELS TREBALLS DE RESTAURACIÓ DE LA VEGETACIÓ DE RIBERA AL MEANDRE DEL GELABERT (MANLLEU)

ACABEN ELS TREBALLS DE RESTAURACIÓ DE LA VEGETACIÓ DE RIBERA AL MEANDRE DEL GELABERT (MANLLEU)

Iniciades a primers de l’any 2010, aquest hivern (2010-2011) s’ha acabat les actuacions de restauració del bosc de ribera al meandre del Gelabert, a la riba esquerra del riu Ter al sud-est de Manlleu. Concretament, s’hi ha tallat espècies invasores, sobretot escàcies, ailants i negundos, afavorint-hi els roures, freixes, salzes i verns, que constitueixen les espècies principals del bosc de ribera autòcton. Els arbres forans s’han tallat –i molta gent n’ha aprofitat la fusta per cremar-la a casa- i se la brancada restant s’ha triturat allà mateix. En alguns punts apartats dels camins, s’han deixat pilots de fusta morta amb el propòsit de crear amagatalls per a la fauna, com és el cas de ratolins, musaranyes i llúdrigues. També s’hi ha deixat algun arbre mort en peu (anellat), per facilitar, per exemple, refugis de les rates-pinyades i llocs on fer el niu els pigots.
Per restituir el bosc de ribera originari d’aquest entorn fluvial, s’hi ha traslladat més de 700 plançons d’arbres autòctons, una part dels quals procedents d’esqueixos plantats l’hivern passat (2009-2010) en un viver fet expressament a l’Arboretum de Manlleu.
Aquestes actuacions han estat dutes a terme per una brigada formada per un cap de colla especialista en treballs de restauració i inserció social, acompanyat per treballadors amb risc d’exclusió social i laboral contractats expressament per a aquesta tasca, i els alumnes del mòdul d’horticultura ecològica de l’Ajuntament de Manlleu, que en faran el manteniment fins a finals d’any.
El projecte “Riberes del Ter” consisteix en el desenvolupament a l’Alt Ter d’acords i actuacions de custòdia fluvial amb propietaris públics i privats, partint d’un acord marc establert el 2 de març de 2009 entre tres ajuntaments (Torelló, les Masies de Voltregà i Manlleu) i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu Industrial del Ter. Es tracta d’anar-hi ordenant elements, usos i accions amb el propòsit de conservar i restaurar progressivament els cursos fluvials de la conca de l’Alt Ter, protegir-hi i restaurar-hi el bon estat ecològic i la màxima biodiversitat.
Aquest projecte parteix de la revisió dels ambients naturals i les propietats adjacents al riu Ter i els seus afluents a la plana de Vic –en uns vint quilòmetres de recorregut- amb l’objectiu de dur-hi a terme actuacions de conservació i restauració de la biodiversitat i el seu bon estat ecològic.
El projecte Riberes del Ter (www.museudelter.cat/riberesdelter) té el recolzament d’entitats com la Xarxa de Custòdia del Territori, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social “La Caixa” i l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. També s’ha beneficiat de fons per a actuacions i recerca associats al projecte RICOVER (Interreg IVB, SUDOE, anys 2009-2011), gestionat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya en col·laboració amb el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu Industrial del Ter.

FES UN COMENTARI