LES ORQUÍDIES. DESCOBREIX ELS SISTEMES NATURALS. SORTIDES NATURALISTES A OSONA 2017
El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – UVic – UCC, el Museu del Ter – Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d’Osona – ICHN, organitzen, per quart any consecutiu, un conjunt d’activitats i sortides naturalistes gratuïtes i obertes a tothom. El programa també compta amb la col·laboració del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona, el Grup Orquidològic de Catalunya, l’Espai Natural Guilleries-Savassona, el Parc del Castell de Montesquiu i l’Ajuntament de Vic.
El programa busca unir esforços entre totes aquestes entitats i elaborar una oferta conjunta d’activitats de caire naturalista i així augmentar-ne la difusió i el públic assistent. Les sortides de les edicions anteriors han tingut molt d’èxit, amb una mitjana de 20 participants per sortida.
El programa d’aquest any inclou 13 sortides centrades en diferents grups de flora i fauna: els peixos, els ocells, les rates pinyades i les orquídies, entre d’altres. Una de les novetats d’aquesta edició és la visita a la col·lecció de ciències naturals del Museu del Ter, en el marc del Dia Internacional dels Museus, col·lecció que procedeix de l’activitat de recerca del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – UVic – UCC, centrada en els macroinvertebrats aquàtics i els peixos, i també de les cessions de diverses col•leccions, com la de l’antic Gabinet de ciències naturals del Seminari de Vic, amb peces que daten de mitjan segle XIX i que la fan una de les col•leccions de ciències naturals més antigues de Catalunya.
Enguany també destaca la nova edició de la jornada “Bioblitz Osona”, un esdeveniment de descoberta de la biodiversitat d’un espai natural (en aquest cas, la finca de la Font de Lluçà) on, durant 24 hores, especialistes de flora i fauna identifiquen tots els organismes possibles amb l’ajut de voluntaris.
La cinquena activitat del programa de 2017 serà el dissabte 3 de juny i estarà centrada en les orquídies. Les orquídies tenen unes flors molt vistoses i amb formes espectaculars que molt sovint imiten l’aspecte dels seus insectes pol·linitzadors per atraure’ls. A Catalunya se n’han descrit una setantena d’espècies. Des de l’any 2013, el Grup de Naturalistes d’Osona coordina el projecte de ciència ciutadana “Atles d’Orquídies d’Osona”, que pretén conèixer la distribució i fenologia de les orquídies silvestres de la comarca. Després de quatre anys i la col·laboració de més de 25 persones ja es disposa d’un mapa preliminar de la distribució d’aquestes plantes a Osona. En el marc d’aquest projecte el Grup de Naturalistes d’Osona proposa fer una sortida de cerca i fotografia de les orquídies que permetrà aprendre a classificar-ne els taxons més difícils i la metodologia que s’aplica en aquest projecte de recerca. * Es recomana portar calçat còmode per caminar. Si voleu conèixer més a fons com s’està duent a terme el projecte i la informació sobre les orquídies que genera, divendres 2 de juny a les 19h al Museu del Ter s’ha organitzat una xerrada.
Totes les activitats són gratuïtes, aquí podeu consultar tot el programa
Activitat: xerrada sobre les orquídies
Dia: Divendres, 2 de juny
Hora: 19 hores
Lloc: Museu del Ter, passeig del Ter, 2. (Manlleu)
Activitat: sortida sobre les orquídies
Dia: Dissabte, 3 de juny
Hora: 10 hores
Punt de trobada: Universitat de Vic. Campus de la Torre dels Frares (C/ de la Laura, 13. Vic).
Gratuïta: cal inscripció prèvia a: [email protected] [email protected] o bé al telèfon 938515176