fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2018

8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2018

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per vuitè any consecutiu aquesta mostra amb caràcter multiseu, que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

Enguany la cultura convidada a la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic és l’occitana. En aquesta edició hi participaran onze entitats de la xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (entre aquestes el Museu del Ter) i, com sempre, tindrà un caràcter multiseu. En total es projectaran cinquanta-dos films (dels quals, setze d’occitans) al llarg de quaranta-quatre sessions, que tindran lloc en vint poblacions diferents: Vila-rodona, Torroella de Montgrí, Palamós, Esterri d’Àneu, Puigcerdà, la Terreta (Tremp), Mas de Barberans, Sant Vicenç de Torelló, Cervera, Barcelona, Ripoll, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Cugat Sesgarrigues, Vic, Manlleu, Torelló, Solsona, la Vall d’en Bas i Taradell.
Aquesta edició de la Mostra se celebra en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

8a Mostra de Cinema Etnogràfic – Museu del Ter

El Museu del Ter coordina, per sisè any consecutiu, la programació de la mostra a la Catalunya central, on també hi participen: l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló; el Museu Etnogràfic de Ripoll; el Cine Club Vic; el Museu de la Torneria de Torelló; l’AFADIP, Associació de famílies pel desenvolupament integral de la persona;
Can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas; Fent Memòria, Grup de Recerca Local de Taradell i el Casal Cívic de la Gent Gran de Torelló.

La Mostra de Cinema Etnogràfic, organitzada des del Museu del Ter té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats de la Catalunya Central (Sant Vicenç de Torelló, Ripoll, Vic, Torelló, Manlleu, La Vall d’en Bas i Taradell). La Mostra, a banda de la divulgació de documentals actuals (sessions de Ripoll, Vic, Vall d’en Bas i Torelló), és també una forma de visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic. En conjunt, una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic audiovisual.

Programa de la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic organitzada des del Museu del Ter:

Sant Vicenç de Torelló
Títol: Una mirada al fons audiovisual de Rossend Ferrer i Codolosa. 25’
Data: Dijous 30 d’agost
Hora: a les 21:00 hores
Població i lloc: Plaça de l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló (a l’aire lliure)
Sinopsis: Rossend Ferrer, veí de Sant Vicenç va dedicar bona part del seu temps lliure a enregistrar imatges del seu poble estimat. Recordat per tothom rere la càmera de filmar, la sessió farà una repàs d’algunes de les moltes hores enregistrades amb Sant Vicenç sempre com a protagonista.

Ripoll
Títol: Tu ets patrimoni, tots som Ripoll. Museu Etnogràfic de Ripoll i Zeba produccions audiovisuals. 40’
Data: Divendres 21 de setembre
Hora: a les 19:00 hores
Població i lloc: Museu Etnogràfic de Ripoll. Plaça Abat Oliba s/n. Ripoll
Sinopsis: Treball etnogràfic sobre el present de la vila de Ripoll, formada per una població molt variada i rica, però que tots tenim punts en comú en molts temes des del punt de vista de la quotidianitat. Un exemple és la cuina, un element que ens permet observar les semblances que hi ha entre persones de diverses edats i procedència, però que a la vegada ens permet posar en valor les diferències que ajuden a enriquir-nos. Amb un tema tan senzill com és la cuina, veiem com les persones s’han adaptat a l’entorn tot incorporant i combinant noves receptes amb plats del seu lloc d’origen, o com han exportat el que han après.

Vic
Títol: Petitet. Carles Bosch. Catalunya, 2017. 103’
Data: Dimarts 2 d’octubre
Hora: a les 21:30 hores
Població i lloc: Espai ETC. Vic. Passeig de la Generalitat, 46. Vic

Sinopsis: Joan Ximénez Valentí, Petitet, un corpulent gitano del barri del Raval de Barcelona, havia acompanyat –tocant els bongos– molts dels grans músics de la rumba. Abans de morir la seva mare, en Petitet li va prometre que algun dia retornaria la rumba catalana a dalt de tot, a un dels escenaris més importants: al Gran Teatre del Liceu. Per poder complir la seva promesa, haurà de reunir una vintena de músics gitanos –genials, però indisciplinats– i aconseguir el miracle que suposa posar-se d’acord amb una orquestra simfònica. Els assaigs certament són un caos: els seus gitanos no han llegit mai una partitura. Tot i les dificultats, en Petitet aprofita tant els dies bons com els dolents, disposat a complir la promesa que va fer a la seva mare.

Torelló
Títol: El fons audiovisual del Sr. Farran. 35’
Data: Divendres 5 d’octubre
Hora: a les 20:00 hores
Població i lloc: Museu de la Torneria. Carrer de la Pau, 12-14. Torelló
Sinopsis: A través de les imatges enregistrades pel Sr. Farran, farem un recorregut pel Torelló de la segona meitat del segle XX. Amb una mirada oberta i amb rerefons etnològic, ens endinsarem en algunes de les tradicions populars de la capital del Ges.

Manlleu
Títol: Xavier Valls, un fotògraf rere la càmera de filmar II. 20’
Data: Dijous 11 d’octubre
Hora: a les 18 hores
Població i lloc: Sala de sessions de l’ajuntament de Manlleu. Plaça Bernadí, 6. Manlleu
Sinopsis: Xavier Valls i Mas ( Gurb, 1922 – Manlleu, 2017) és un dels fotògrafs històrics de Manlleu. Sempre amb la càmera fotogràfica, a vegades també va agafar la de filmar per captar algunes de les festivitats, esdeveniments i paisatges característics de Manlleu. Enguany, volem recuperar algunes d’aquestes filmacions per posar en valor una de les seves facetes més desconegudes, així com per fer un homenatge a una persona dedicada a la fotografia i al patrimoni fotogràfic manlleuenc.

Vall d’en Bas
Títol: Dones de la Vall III. Tània Ribas Pallé. 30’
Data: Divendres dia 19 d’octubre
Hora: a les 20:00 hores
Població i lloc: Can Trona Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas
Sinopsis: Tercera i última edició de la sèrie “Dones de la Vall”. Després d’hores i hores d’entrevistes a dones residents a la Vall d’en Bas, una directora farà una personal i acurada selecció per poder mostrar la seva perspectiva de com era i com veuen la vida les “Dones de la Vall”.

Taradell
Títol: Moments del Cau. Agrupament Escolta Rocaguinarda de Taradell. Imatges de Joan Serra. 20’
Data: Dijous 25 d’octubre
Hora: 20h
Població i lloc: Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Ctra. de Balenyà, 101 (Taradell)

Sinopsis: L’agrupament escolta Rocaguinarda de Taradell, més conegut com el Cau, va ser una entitat d’educació en el lleure formada per joves i que va iniciar la seva activitat a principis dels anys 60. La sessió mostrarà imatges de les primeres activitats organitzades pel Cau, i alguns dels seus protagonistes ens en deixaran testimoni.

Torelló
Títol: Camins de dones. Marina Cirera – Museu del Ter. 23’
Data: Dilluns 12 de novembre
Hora: 11.30h
Població i lloc: Casal Cívic de la Gent Gran de Torelló. Carrer Rocaprevera, 31 (Torelló)

Sinopsis: L’audiovisual “Camins de dones” es centra en una de les temàtiques sobre les que el museu ha estat realitzant recerca durant els darrers anys. Anar a treballar a la fàbrica implicava un desplaçament. Un recorregut protagonitzat sobretot per grups de dones, sovint molt ben organitzats i que creixien a mesura que s’acostaven al destí. Durant el trajecte parlaven, resaven, cantaven, de vegades festejaven i sovint esquivaven la vigilància masculina. Amb els anys aquestes dones van donar forma i fins i tot identitat a alguns d’aquests camins. Més tard, a partir de la segona meitat del segle XX, els autocars van començar a substituir aquests camins, ara abandonats.

FES UN COMENTARI