fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  7A MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ETNOGRÀFIC 2017

7A MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ETNOGRÀFIC 2017

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, en estreta col•laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per setè any consecutiu aquesta mostra amb caràcter multiseu, que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.

A Catalunya, les entitats que organitzen la Mostra són: Museu del Ter (Manlleu); Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu); Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí); Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta); Museu Comarcal de Cervera (Cervera); Museu de la Pesca (Palamós); Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma; Centre d’Estudis de les Garrigues; Centre d’Estudis Lacetans; Institut d’Estudis Penedesencs; Museu d’Història (Sant Feliu de Guíxols); Espai del Metge i de la Salut Rural; Museu Etnològic de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner.

7a Mostra de Cinema Etnogràfic – Museu del Ter

El Museu del Ter coordina, per cinquè any consecutiu, la programació de la mostra a la Catalunya central, on també hi participen: l’ajuntament de Les Masies de Voltregà, Fent Memòria, Grup de Recerca Local de Taradell; l’ajuntament de Sant Vicenç de Torelló; Cine Club Vic; Museu de la Torneria de Torelló; Museu Etnogràfic de Ripoll i Can Trona. Centre de Cultura i Natura (la Vall d’en Bas).

La Mostra de Cinema Etnogràfic, organitzada des del Museu del Ter té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats de la Catalunya Central (Les Masies de Voltregà, Taradell, Manlleu, Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló), Vic, Torelló, Ripoll i la Vall d’en Bas. La Mostra, a banda de la divulgació de documentals actuals, és també una forma de visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic. Una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic.

Programa de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic organitzada des del Museu del Ter:

Les Masies de Voltregà
Títol: La inauguració de l’edifici de les escoles de Vinyoles a través d’un film de l’any 1928. 10’
Presentació a càrrec de Josep Casanovas (historiador i professor de la UVic-UCC)
Sinopsis: El film és un reportatge sobre els actes organitzats en motiu de la benedicció del nou edifici de les escoles de Vinyoles, sufragat pels comtes de Lacambra, i de la bandera del sometent del districte de Masies de Voltregà. La filmació mostra imatges de l’arribada de les autoritats, la missa de campanya, les benediccions, l’àpat de celebració i escenes dels convidats que posen davant la càmera. La presentació posarà en context el film i l’època en què va ser produït. No hi ha gaires produccions d’aquest tipus, cosa que converteix el film en una peça molt interessant, que ens mostra en part com era l’educació i la societat a Vinyoles a la dècada dels anys 20, en plena dictadura de Primo de Rivera.

Data: Dijous 6 de juliol de 2017
Hora: 21.30h
Població i lloc: Antigues escoles de Vinyoles. Passeig dels Comtes de Lacambra,3 ,Vinyoles (les Masies de Voltregà)

Taradell
Títol: La festa de l’arbre a Taradell (1976-1978)
Sinopsis: L’any 1904 a Taradell es va celebrar per primera vegada la Festa de l’arbre, una activitat que es va fer anualment fins l’any 1925. Cinquanta anys més tard, concretament el 23 de maig de l’any 1976 es va recuperar una tradició que més enllà de commemorar l’arribada de la primavera i l’esclat de la natura simbolitzada per l’arbre, a Taradell tenia una vessant cultural i patrimonial.
Manlleu

Data: Divendres 15 de setembre de 2017
Hora: 20h
Població i lloc: Biblioteca Antoni Pladevall i Font. Ctra. de Balenyà, 101 (Taradell)

Borgonyà
Títol: La vida a la colònia de Borgonyà dels anys 50. Joan Aranda
Sinopsis La colònia industrial de Borgonyà es va fundar l’any 1895 quan l’empresa escocesa Coats va decidir instal•lar-hi una fàbrica i dotar-la dels serveis propis d’una colònia. Durant més de cent anys, a la coneguda a Osona com la colònia dels inglesos, s’hi va fabricar fil sota la raó de Fabra i Coats. Borgonyà avui és un dels millors exemples de les colònies industrials catalanes i va ser declarada BCIN l’any 2013. Les imatges enregistrades pel que durant molts anys va ser metge de Borgonyà, Dr. Joan Aranda, mostra algunes de les festivitats característiques dels anys 50 i 60 del segle XX.

Data: Dissabte 23 de setembre de 2017
Hora: 18h
Població i lloc: Teatre Casino de Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló)

Cineclub Vic
Títol: Z, la ciudad perdida. James Gray. Estats Units, 2016. 140’
Sinopsis: Durant segles, els europeus havien discutit sobre l’existència d’una antiga civilització a l’Amazones. El 1925, l’explorador britànic Percy Fawcet s’endinsa a la selva boliviana amb l’obsessiva convicció de demostrar que totes les històries de la ciutat de Z eren certes. Fawcet i el seu equip intentaran fer el descobriment més important de la història i triomfar en una missió on molts altres havien fracassat.
El director James Gray ha demostrat ser un dels directors més estimulants i contundents del cinema actual. Ara s’acosta al cinema d’aventures més pur sense deixar de banda el seu interès per la crònica dels conflictes humans.

Data: Dimarts 3 d’octubre
Hora: a les 21:30 hores
Població i lloc: Espai ETC. Vic. Passeig de la Generalitat, 46. Vic

Museu de la torneria – Torelló
Títol: Carretera a Bellmunt 1975-1998. Manel Font
Sinopsis: El 1975 Manel Font va començar a gravar amb la seva càmera de cinema Super8 les obres de la carretera a Bellmunt.
Ens deixa 150 minuts d’aquesta singular i faraònica obra dels Amics de Bellmunt. Que aquí resumim en mitja hora i comentat pel mateix autor.

Data: dimecres 4 d’octubre
Hora: 20:00 hores
Població i lloc: Museu Torneria. Carrer de la Pau 12-14, Torelló

Ripoll
Títol: El caballero español. Francisco Faura
Sinopsis: El caballero español (1967) de Francisco Faura, és una versió rural del Quijote i Sancho Panza, que va rebre un parell de guardons en el Concurs Nacional, a les millors fotografies i al millor film rodat amb Paillard-Bolex de la província de Girona. Es tracta de la recreació d’algunes escenes del Quixot, passades pel Campdevànol dels anys seixanta. El Quixot (Lluís Pernau) i en Sancho Panza (Eliseu Mir) van abillats com en l’època de la novel·la, la resta de personatges i ambients són contemporanis o surrealistes. Posen veu als protagonistes els ripollesos Alexandre Roca, Antoni Terradas i Roser Crivillé. Eliseu Mir i Casals, cedí la còpia al Museu Etnogràfic de Ripoll per fer-ne més duplicats.

Data: Divendres 13 d’octubre
Hora: a les 19:00 hores
Població i lloc: Museu Etnogràfic de Ripoll. Plaça Abat Oliba s/n. Ripoll

Vall d’en Bas – Can Trona
Títol: Dones de la Vall II, L’entorn físic i les comunicacions. Muntatge i edició Martí Albesa
Sinopsis: Al llarg del segle XX la Vall d’en Bas ha estat protagonista de molts canvis en la seva comunicació, propiciats per les necessitats de la gent que hi viu, la seva explotació i l’evolució de la població de la Garrotxa. Aquests canvis com la parcel•lació del territori, el túnel de Bracons o la desaparició del tren d’Olot han significat també canvis en els costums i vida de la gent que l’habita.

Data: Divendres dia 20 d’octubre
Hora: a les 20:00 hores
Població i lloc: Can Trona Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas

Manlleu
Títol: Carles Molist filma el Manlleu de la transició
Sinopsis: Un dels fotògrafs que millor va captar el Manlleu de la transició va ser en Carles Molist (Manlleu, 1949-1997). Amb la càmera sempre a punt, en Carles va captar amb fotografies i filmacions la quotidianitat d’uns anys que es van iniciar ara fa 40 anys amb la celebració de les primeres eleccions democràtiques després del franquisme. Les filmacions, que recentment s’han afegit al llegat fotogràfic d’en Molist, permetran fer un repàs d’aquells anys. La sessió, s’organitza conjuntament amb la Biblioteca de Manlleu, que des de l’any 2013 és qui gestiona el seu llegat fotogràfic, amb més de 180.000 negatius i 20.000 fotografies en paper dels que se n’han digitalitzat aproximadament un 30%. El seu coneixement del personatge i el fons fotogràfic ajudaran a aproximar-nos a la faceta més desconeguda d’en Carles Molist.

Data: Dijous 26 d’octubre de 2017
Hora: 20h
Població i lloc: Museu del Ter. Passeig del Ter, 2 (Manlleu)

Manlleu
Títol: Xavier Valls, un fotògraf rere la càmera de filmar
Sinopsis: Xavier Valls i Mas ( Gurb, 1922 – Manlleu, 2017) és un dels fotògrafs històrics de Manlleu. Sempre rere la càmera de fotografia, a vegades també va agafar la de filmar per captar algunes de les festivitats, esdeveniments i paisatges característics de Manlleu. Enguany, i després de la seva mort el passat mes d’abril, volem recuperar algunes d’aquestes filmacions per posar en valor una de les seves facetes més desconegudes, així com per fer un homenatge a una persona dedicada a la fotografia i al patrimoni fotogràfic manlleuenc.

Data: Dijous 9 de novembre de 2017
Hora: 20h
Població i lloc: Museu del Ter. Passeig del Ter, 2 (Manlleu)

FES UN COMENTARI