5A MOSTRA DE CINEMA ETNOGRÀFIC 2015
L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza per cinquè any consecutiu aquesta mostra amb caràcter multiseu, que combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, tots sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.
A Catalunya, les entitats que organitzen la Mostra són: Museu del Ter (Manlleu); Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu); Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí); Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta); Museu Comarcal de Cervera (Cervera); Museu de la Pesca (Palamós); Institut Català d’Antropologia i l’Institut Ramon Muntaner.
5a Mostra de Cinema Etnogràfic – Museu del Ter
El Museu del Ter coordina, per tercer any consecutiu, la programació de la mostra a la Catalunya central, on també hi participen: el Cine Club Vic, l’ajuntament de les Masies de Voltregà, el Museu Etnològic de Ripoll i L’arada, creativitat social (cooperativa que desenvolupa la seva activitat principalment al Bages i Solsonès).
La Mostra de Cinema Etnogràfic, organitzada des del Museu del Ter té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats de la Catalunya Central (Manlleu, Vic, Ripoll i Sant Mateu de Bages). La Mostra, a banda de la divulgació de documentals actuals, és també una forma de visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic. Una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic.
5a MOSTRA DE CINEMA ETNOGRÀFIC – PROGRAMA –
Dimarts, 22 de setembre a les 22h. Espai ETC (passeig de la Generalitat, 46. Vic)
Lo dia que els peixos han començat a pescar. Giovanni Collu, Jordi Llorella, Ines Veiga. 2014, 50’
Luciana Sari, cantant de l’Alguer dels anys 60, recorda el seu moment de glòria quan, durant una gira per Catalunya, va emocionar el públic amb les cançons alguereses, sons d’una llengua germana d’un poble, el català, que tenia restringit l’ús públic la seva llengua, a causa de les prohibicions de la dictadura franquista.
La ciutat de l’Alguer, al seu torn, ha de fer balanç de la pròpia memòria històrica, si es tenen en compte les inevitables transformacions que la modernitat comporta. Aquests canvis estan posant a prova la identitat d’una realitat cultural ben particular com és l’algueresa, i que porta als seus habitants a preguntar-se pel futur de possibilitat d’una minoria cultural catalana en un context d’economia turística globalitzada.
Presentació a càrrec de Jordi Llorella i Inés Veiga (directors) i Joan Elies Adell (representant de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer)
Divendres, 25 de setembre a les 20h / Dissabte 26 de setembre a les 11h / Diumenge 27 de setembre a les 17h. Lloc: Aula del gust (Plaça Fra Bernadí, Manlleu)
La matança del porc. Xavier Valls. 1962, 13’
Cada any Manlleu acull la Festa del Porc i la Cervesa, l’espectacle que combina gastronomia i oci a la Capital del Ter. La matança del porc, l’elaboració d’embotits, la degustació de productes, el mercat, els tastos de cerveses artesanes, els espais infantils, els concerts o els tallers de cuina,… són algunes de les activitats programades per a l’ocasió.
Per primera vegada la Mostra de Cinema Etnogràfic participa d’aquesta festa amb un documental filmat per Xavier Valls l’any 1962 i que mostra el procés complet d’aquesta activitat tan arrelada al nostre territori. Les imatges, enregistrades fa més de 50 anys, mostren alguns dels utensilis i manera de treballar d’una de les activitats econòmiques més significatives de la comarca d’Osona.
Presentació a càrrec de Ramon Tubau, cansalader de Manlleu
Dijous, 8 d’octubre a les 20h. Biblioteca Espai Mossèn Blancafort (C/ Tarafa, 11. Manlleu)
La festa del llibre i de les flors. Ramon Sitjà i Estebanell. Any, 1967. 22’
Manlleu va celebrar la primera Festa del Llibre, que coincidia amb la diada de Sant Jordi, l’any 1931. A partir de la dècada de 1960, i després d’uns anys d’esmorteïment la Festa va tornar a ressorgir amb força. Al barri de Gràcia de Manlleu va ser un dels indrets on la Festa va tenir més èxit, en part per la inauguració de la biblioteca Mossèn Blancafort l’any 1959.
Les imatges enregistrades per Ramon Sitjà, veí del barri, capten aquests primers anys de la Festa del llibre i de les flors, on també hi havia concursos de dibuix, sardanes i d’altres activitats que convertien el 23 d’abril en un dels dies més festius de l’any.
Presentació a càrrec de Ramon Torra i Ramon Sitjà, impulsors i bons coneixedors de la Festa del llibre i de les flors
Dijous, 15 d’octubre a les 20h. Museu Etnològic de Ripoll (Plaça de l’Abat Oliba s/n. Ripoll)
Els Elois de Ripoll. Any 1944. 18’
L’any 1944 es va tornar a celebrar la Festa de Sant Eloi, que restava interrompuda des de l’esclat de la Guerra Civil l’any 1936. Tot i així els orígens de la festa es remunten al segle XVII quan el gremi de Sant Eloi integrava el sector metal•lúrgic, molt important a la vila, i poc després també hostalers, paletes i altres oficis sense gremi. Amb el pas del temps, la festa es va convertir possiblement en la celebració lúdica més popular de Ripoll després de la Festa Major. Sobretot entre els anys 1944 i 1955, quan la festivitat va viure el moment de màxima esplendor, fins que a mitjans de 1960 es va deixar de celebrar. Aquest documental, precisament de l’any 1944, ens permet recuperar i reviure la importància d’aquesta festivitat.
Presentació a càrrec de Roser Vilardell, directora del Museu Etnogràfic de Ripoll
Dissabte, 24 d’octubre a les 16h. Castelltallat. Sant Mateu de Bages
Quaderns de viatge. L’arada, Creativitat Social. Any 2012, 60’
“Quaderns de viatge. Gravacions de cultura popular de la Catalunya central en format Super 8mm”. és un projecte de cerca de filmacions en els formats sbuestàndard de 8mm i Super 8mm, amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni cultural popular de la Catalunya central. Els resultats permeten reviure des de la mirada dels seus protagonistes, expressions tant personals com el cinema domèstic i el cinema amateur entre els anys 60 i 80. El projecte facilita alhora la conservació del material recollit en formats digitals, per la posterior re-apropiació del mateix pels seus protagonistes i pel conjunt de la gent del territori, per qui esdevé part del seu patrimoni cultural popular. S’han recollit pel·lícules de Solsona i municipis del Sud del Solsonès, Calaf, Els Prats del Rei, Cardona, Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Rajadell, Manresa, Santpedor, Aguilar de Segarra, Jorba i Igualada.
La sessió finalitza amb un taller de vídeo relat “Les nostres històries” a càrrec de l’Arada Creativitat Social i Toni Marín, productor i director audiovisual, fundador de la Ballesta