fbpx

Noticies

Inici  /  Noticies   /  15 ANYS DE SEGUIMENT DE L’ESTAT DELS RIUS DE LA COMARCA D’OSONA.

15 ANYS DE SEGUIMENT DE L’ESTAT DELS RIUS DE LA COMARCA D’OSONA.

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, associat al Museu del Ter (Manlleu), des de l’any 2002 duu a terme una avaluació regular de l’estat ecològic dels cursos fluvials d’Osona. Així doncs, enguany aquest seguiment fa 15 anys (i compta amb una sèrie de 26 anys seguits al municipi de Vic). Continua comptant amb el suport, mantingut des dels inicis, dels Ajuntaments de Vic i de Manlleu, i la col•laboració del laboratori de Depuradores d’Osona, SL a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Vic.

El 2016 es van mostrejar un total de 23 trams fluvials dels termes municipals de Vic, Manlleu, les Masies de Voltregà, Torelló, Taradell, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Roda de Ter, Vilanova de Sau, Tavertet, Rupit i Santa Eulàlia de Riuprimer. Tots es van visitar com a mínim a la primavera i uns quants també a l’estiu.

Per a aquest estudi, es mesuren paràmetres generals a cada punt, com el cabal, es determina la qualitat de l’hàbitat fluvial i el bosc de ribera, la qualitat fisicoquímica i la qualitat biològica de l’aigua, fent servir els macroinvertebrats aquàtics (escarabats, cargols d’aigua, sabaters, cuques de capsa, entre d’altres animalons) com a indicadors de qualitat.

Resumidament, el conjunt del rius i rieres de la comarca d’Osona el 2016 mantenen una bona qualitat biològica. L’any 2016, tot i tractar-se d’un any sec, amb cabals molt baixos arreu, la qualitat dels rius se’n va veure poc afectada i , en general, es considera bona. Lles dades generades mostren un patró de distribució geogràfica molt clar, on el curs principal del riu Ter i els seus afluents que circulen per àrees forestals (riu Ges, riera de les Gorgues, riera Major, riera de Sora, riera de la Foradada i riera de Rupit) mostren una qualitat molt bona. D’altra banda, els afluents que transcorren per la plana agrícola o per àrees urbanes (rius Gurri, Meder i torrent del Rimentol) mostren majoritàriament una qualitat inferior i els nivells de nutrients (sobretot amoni, nitrits i fosfats), uns indicadors clars de contaminació agrària, hi són molt més elevats que a la resta de la comarca d’Osona.

La qualitat del bosc de ribera es manté estable (no millora ni empitjora) a bona part dels punts. Destaquen dos trams al rius Meder i Gurri, on l’Ajuntament de Vic fa actuacions de restauració de la vegetació de ribera, que els darrers anys han millorat de manera substancial la seva qualitat. Així doncs, és important de mantenir i augmentar aquestes actuacions que ajuden a millorar el bosc de ribera, que actua com a filtre de contaminants procedents dels camps de conreu i així es conserva o millora la qualitat de l’aigua dels rius.
Encara queden alguns trams on la qualitat és mediocre (el Meder al nucli urbà de Vic a la primavera, el Gurri aigua avall de l’EDAR de Vic i el Ges al nucli urbà de Torelló) o dolenta (el Sorreigs aigua avall de l’EDAR de Sant Boi de Lluçanès i el Meder al nucli urbà de Vic a l’estiu).
Tot i amb això, com ja es ve exposant els darrers anys, no hi ha hagut cap punt on la qualitat biològica hagi resultat molt dolenta, de manera que el conjunt de rius d’Osona encara es manté, en general i des de fa uns anys, en una qualitat biològica bona.

Clicant aquí podeu consultar la memòria sencera de 2016

FES UN COMENTARI