12a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2022
Consulta aquí tot el programa de la 12a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic
L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, en estreta col•laboració amb la Filmoteca de Catalunya, organitza la 12a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. La Mostra des de fa unes edicions, té caràcter multiseu, i combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció actuals, sempre amb el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat. Alhora, la mostra també pretén il·lustrar com en les últimes dècades l’audiovisual ha penetrat en l’etnografia i vol posar de relleu com la recerca etnològica s’ha servit de l’audiovisual per documentar i explicar allò que ha investigat.
La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2022 projectarà més de 40 films distribuïts en 36 sessions que tindran lloc a 18 poblacions de Catalunya durant l’estiu i la tardor de 2022. Les entitats que formen part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i que enguany participen d’aquesta iniciativa són: Museu Comarcal de Cervera; Museu de la Pesca; Centre d’Estudis de les Garrigues; Carrutxa; Institut d’Estudis Penedesencs; Institut Ramon Muntaner; Institut Català d’Antropologia; Museu de la Mediterrània; Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols; Ecomuseu de les Valls d’Àneu; Etnobiofic; Museu Casteller de Catalunya; Museu de la Pauma i Muesu del Ter.
12a Mostra de Cinema Etnogràfic – Museu del Ter
El Museu del Ter coordina, per desè any consecutiu, la programació de la Mostra a les comarques d’Osona i el Ripollès i és que la Mostra de Cinema Etnogràfic té una clara voluntat territorial, per això es fa conjuntament amb altres entitats i les sessions es realitzen en diferents localitats d’aquestes comarques. Aquest any es faran 8 sessions en 6 poblacions diferents: Manlleu (2 sessions); Vic (2 sessions); Ripoll; Torelló; Taradell i Roda de Ter.
Entre aquestes sessions hi ha documentals i filmacions actuals, casos de les sessions celebrades a Ripoll, Vic i Manlleu, mentre que també hi ha 4 sessions que serviran per visualitzar i incentivar la recuperació d’antigues filmacions amb un clar interès etnogràfic. En conjunt, una iniciativa per donar a conèixer i posar en valor el nostre patrimoni etnogràfic audiovisual.