MALARS. DE MOLÍ FARINER A COLÒNIA INDUSTRIAL
A la devesa on conflueixen el riu Gurri i el riu Ter, en el terme municipal de Gurb, s’alcen els edificis de l’antiga fàbrica i colònia de Malars. Aquest conjunt, actualment en desús, es testimoni silenciós d’una llarga història que comença, com la de tantes altres fàbriques de riu, amb un molí fariner. El llibre, de les historiadores osonenques Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò, fa un repàs de la història de la creació d’aquell primer establiment pre-industrial durant el segle XVI; del procés pel qual a principis del segle XIX, protagonitzant el procés d’industrialització a Osona a les vores del Ter, es va convertint en un enclavament industrial important del sector del tèxtil; i de la consolidació i definitiu tancament de la filatura, dirigida pels industrials manlleuencs Rifà, durant el segle XX.
El llibre no s’oblida de l’evolució de la colònia ni dels seus habitants. De fet, compta amb un capítol final basat en les fonts orals que ens descriu la vida quotidiana i les vivències dels habitants de la colònia de Malars. Ha estat gràcies a aquest treball que s’ha pogut recollir també un gran nombre de fotografies inèdites de la colònia que il·lustren la monografia.
La importància d’aquest recull fotogràfic fa que el llibre arribi acompanyat de la pàgina web “Àlbum fotogràfic de Malars” on es podran consultar totes les imatges recollides que no s’han pogut incloure en aquesta edició (www.museudelter.cat/malars). Un codi QR ens portarà del llibre a la pàgina web.
El llibre és una edició de l’Ajuntament de Gurb, el Museu del Ter i Eumo Editorial, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i el Consorci del Ter.