Una iniciativa de ciutat
El Museu del Ter va obrir les seves portes al públic el 23 de juny de 2004 com una iniciativa de l’Ajuntament de Manlleu per posar en valor el patrimoni cultural vinculat a la història de la industrialització i el patrimoni natural del Ter. Fou concebut també com una peça important per a la recuperació urbana de la façana fluvial de la ciutat i com una institució que havia de contribuir a dinamitzar la vida cultural de la ciutat. Des del seu origen el museu ha format part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
Va néixer com a Museu Industrial del Ter (MIT), denominació que es va modificar l’any 2012 per l’actual de Museu del Ter. Encara podeu trobar l’antiga denominació en publicacions i documents. Aquest canvi no va representar un modificació de les línies de treball del museu, sinó que es va fer amb la finalitat d’expressar amb més precisió la vocació territorial del museu i l’amplitud d’àmbits de treball que abasta i que no es limiten al patrimoni industrial, tot i la importància d’aquest. Un altre canvi important va ser la transició de fundació a organisme de titularitat municipal de l’Ajuntament de Manlleu, que es va produir l’any 2014.
Des del seu origen el museu inclou el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) com a àrea ambiental. El setembre de l’any 2016 el CERM es va incorporar com a institut de recerca a la Universitat de Vic, tot i que continua vinculat al museu i hi desenvolupa les mateixes activitats de recerca, educació, custodia i sensibilització ambiental sobre el riu Ter.
Un museu de territori i societat
Actualment el Museu del Ter es defineix com un museu de territori i societat que treballa en els àmbits de la recerca, la conservació, l’educació, l’acció cultural i la promoció turística. I ho fa atent al seu entorn i promovent la participació i la implicació de la ciutadania.
A la fàbrica de can Sanglas comptem amb un espai dinàmic al costat del riu que ofereix als nostres visitants 1500 m2 d’exposicions permanents i temporals i un gran nombre d’activitats que, entre altres, us serviran per conèixer el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior i la biodiversitat dels rius mediterranis.