(34) 93 851 51 76   [email protected]

àlbum fotogràfic de

MALARS

una colònia industrial del Ter

A la devesa on conflueixen el riu Gurri i el riu Ter, en el terme municipal de Gurb, s'hi alcen els edificis de la fàbrica i la colònia de Malars. Actualment en desús, són testimonis silenciosos d'una llarga història que comença, com la de tantes altres fàbriques de riu, amb un molí fariner. La fàbrica tèxtil que va acabar prenent el relleu d'aquell primer establiment pre-industrial del segle XVI, va tenir un paper protagonista en els canvis que van sacsejar les poblacions de les ribes del Ter i la comarca d'Osona durant la industrialització a partir del segle XIX.

Les imatges que apareixen en aquesta pàgina, i que mostren com era la vida en aquesta colònia industrial de la conca mitjana del Ter, són fruit d'un important treball de recerca que ha estat recollit en el llibre Malars, de molí fariner a colònia industrial, de les historiadores Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò.

La investigació ha comportat la consulta d'un fons documental tan ric com dispers: arxius públics i privats, premsa històrica… Però per conèixer realment com es vivia a la colònia, la millor font han estat, sens dubte, les converses mantingudes amb les persones que van néixer, viure o treballar a Malars. Els seus records, a més, anaven acompanyats d'un tresor que restava amagat: fotografies inèdites que permeten veure allò que els documents expliquen. Aquestes fotografies, cedides a l'Arxiu Municipal de Gurb, són la base principal d'aquest àlbum digital que esperem veure créixer amb les aportacions de totes aquelles persones que vulguin contribuir a completar-lo.

Vegeu la galeria d'imatges
Malars a principis del segle XX. Autor: Lluís Coll i Espadaler. Arxiu Municipal de Manlleu

Galeria d'imatges

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | següents »