La fàbrica de riu
La Tecnologia
Els avantatges de l’energia hidràulica van convertir el Ter en un riu de fàbriques. A les seves ribes es van establir, des de mitjan segle XIX, desenes de fàbriques i colònies tèxtils, que van convertir Manlleu i Osona en un dinàmic districte industrial. Can Sanglas, seu del museu, és una d’aquestes primeres fàbriques.
La producció
En aquesta exposició s’explica el procés de la fabricació del fil de cotó i s’hi mostren les principals màquines del procés de producció: la carda, la metxera, la contínua de filar, l’aspi…, moltes de les quals es fabricaven a les factories metal·lúrgiques manlleuenques, aparegudes a recer d’aquest procés d’industrialització.
Les turbines Francis i Fontaine
La tecnologia hidràulica
En l’exposició la fàbrica de riu de la planta baixa de l’edifici, hi ha dos espais de producció d’energia hidràulica encara en funcionament: una turbina Francis, que ha estat adequada per generar electricitat, i una turbina Fontaine del 1860, un dels primers motors hidràulics instal·lats al Ter per l’empresa Planas.
El funcionament
Gràcies a un procés de restauració, aquest darrer giny hidràulic es pot veure en funcionament, i l’energia produïda permet posar en marxa, gràcies a un sistema d’embarrats, un conjunt de màquines del procés de la filatura.
La societat industrial
Els canvis
El procés d’industrialització va arribar acompanyat de profundes transformacions socials i culturals. Aquest àmbit presenta de forma amena, mitjançant audiovisuals, maquetes, escenografies i altres recursos, aquests canvis que han marcat la nostra societat contemporània. Van aparèixer nous protagonistes: els fabricants i els obrers, especialment les dones, que eren la mà d’obra principal de les fàbriques tèxtils del Ter.
L’associacionisme
Van sorgir noves formes de vida quotidiana vinculades al treball a la fàbrica, on les jornades laborals eren extenuants. Es va iniciar la presa de consciència de classe dels nous grups socials i les seves estratègies d’organització en sindicats, cooperatives, mútues, societats corals, organitzacions patronals, etc. En les noves relacions de producció entre obrers i industrials, el conflicte (vagues, locauts…) era inevitable i al llarg dels anys prengué formes diverses, sovint amb l’aparició de la violència. Finalment no podem entendre aquesta nova etapa sense l’interès per la cultura, l’educació, el lleure i l’esport, que es reflecteix en un intens associacionisme que, més enllà de la duresa de les condicions de vida o el conflicte latent, dibuixa una societat molt dinàmica.
Els rius mediterranis
El Museu del Ter és també un museu de ciències naturals. En aquest àmbit, situat a la segona planta de Can Sanglas, us oferim l’oportunitat de fer un recorregut pels paisatges, la hidrologia, l’ecologia, el patrimoni natural, els aspectes socials i ambientals, i les propostes de gestió sostenible dels cursos fluvials mediterranis, entre els quals també hi ha el Ter.
El valor ecològic del Ter
L’element principal d’aquesta exposició és un aquari que representa els valors ecològics del Ter mitjà. Decorat amb fotografies submergides de paisatges i espècies autòctones del nord-est de Catalunya, acull tres espècies de peixos pròpies del Ter mitjà: el barb de muntanya, la bagra i l’anguila. Actualment algunes d’aquestes han desaparegut de les aigües del Ter riu amunt, com l’anguila, que no pot dur a terme les seves espectaculars migracions entre el mar, on es reprodueix, i el riu, a causa dels embassaments.