fbpx

“Sardanes a Manlleu”

Inici  /  Passades  /  Passades - 2019  /  “Sardanes a Manlleu”

Una història de cultura i lleure

CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ “SARDANES A MANLLEU. UNA HISTÒRIA DE CULTURA I LLEURE”

Enguany es compleixen noranta anys de la fundació, l’any 1929, de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca. Des de finals del segle XIX a Manlleu les sardanes gaudien del favor popular, com ho demostra la intensa activitat sardanista documentada a la ciutat en les dècades anteriors a la fundació de l’Agrupació. Però no sempre s’havien ballat sardanes a Manlleu. Les modernes sardanes llargues van néixer a l’Empordà en la primera meitat del segle XIX, i des de finals del segle es van estendre impulsades pel catalanisme cultural i polític.

La socialització de la sardana

Durant el segle XX la sardana ha estat un espai central de socialització i lleure populars, present en totes les festes. I ha estat, sovint, una escletxa de reivindicació de la cultura catalana, especialment en aquells moments en els quals aquesta va haver de resistir la repressió dels règims dictatorials del segle XX a Espanya. A més de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, vint colles, des de les Flors Camperoles, fins a les actuals colles Encís i 1714, han fet viure les sardanes a la ciutat i han portat el nom de Manlleu per tot Catalunya. Manlleu ha produït també músics, autors de nombroses sardanes, i almenys set cobles o orquestres manlleuenques han interpretat habitualment sardanes.

300 imatges amb 100 anys d’història

L’exposició, amb motiu de la celebració de l’aniversari de l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, proposa un viatge pels més de cent anys d’història de la sardana a Manlleu. Està composta per més de 300 imatges provinents de diferents fons fotogràfics: l’arxiu Valls, el de l’Abans, d’en Jaume Salarich, Carles Molist i sobretot d’imatges provinents del taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria de la sardana a Manlleu”. El taller es va fer des del febrer fins al maig i es van digitalitzar un gran nombre d’imatges, moltes de les quals es poden veure. La mostra també s’acompanya de material audiovisual i de sardanes de compositors manlleuencs.

Informació

L’exposició es podrà veure del 28 de juny fins al 15 de setembre, de dimarts a divendres d’11 a 14h i de 17 a 20h, els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

L’entrada és gratuïta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Calendari:

Del 28 de juny al 15 de setembre de 2019

Horari:

De dimarts a diumenge d'11 a 14h i de 17 a 20h. Dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

Preu :

Entrada gratuïta

SITUACIÓ